Kuntaomisteisten metsien ennallistamispoltot ovat harvinaisia. Kuvassa TeMePa Infra Oy:n toteuttama poltto Keuruulla Finsilvan omistamassa metsässä. (Kuva: Jukka Koivumäki)

Tampereen kaupunki ennallistaa kesäkuun alussa metsää polttamalla. Niin sanotussa ennallistamispoltossa jäljitellään metsäpaloa luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueella.

Ennallistamispoltto on suunniteltu tehtäväksi maanantaina 5. kesäkuuta Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueella. Poltto on riippuvainen sääolosuhteista, joten pitkällisen sade- tai hellekauden jälkeen polttoa joudutaan siirtämään sopivampaan ajankohtaan.

Reilun kolmen hehtaarin kokoisella polttoalueella kasvaa noin 65-vuotiasta tasaikäistä männikköä. Se on valittu ennallistamispolttoalueeksi maaston ja sijainnin sopivuuden sekä monimuotoisuudelle saavutettavan hyödyn vuoksi.

Ennallistamispoltolla syntyy palanutta ja hiiltynyttä puuta, jota monet eläinlajit tarvitsevat. Alueelle jää havupuita, mutta luontaisen uudistumisen kautta alueelle syntyy myös lehtipuuta.

Kintulammilla tehtävä ennallistamispoltto on yksi Tampereen kaupungin luonnon monimuotoisuusohjelman 112:sta toimenpiteestä. Ennallistamispolttoa on valmisteltu helmikuussa 2023 tehdyllä hakkuulla, jossa on kaadettu kolmannes poltettavan alueen puustosta maapuuksi.

Alueen ympärille tehdään ennen polttamista palokuja sekä pressupohjaisia vesipaikkoja. Polttopäivänä palokujat ja ympäröivää metsää kastellaan.

Poltettavan alueen omistaa Tampereen kaupunki. Polttoon on saatu Uudenmaan ELY-keskukselta rahoitusta KuntaHelmi-ohjelmasta. TeMePa Infra Oy on suunnitellut polton ja vastaa sen toteutuksesta. Polttoa valmisteleviin, polton aikaisiin töihin sekä polttoalueen jälkisammutukseen ja jälkivartiointitehtäviin osallistuu laaja joukko talkoolaisia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *