Ensihoidon ja pelastustoimen palveluiden yhdistäminen samaan autoon parantaa palveluita haja-asutusalueilla ja tuo synergiaetuja, sanoo ensihoidon ylilääkäri Sanna Hoppu.

Pirkanmaan syrjäseuduilla ensihoito ja pelastustoimi saapuvat paikalle jatkossa yhdellä ja samalla autolla. Aluehallitus päätti ensihoidon palvelutasosta huhtikuun lopussa.

Sosiaalialan, terveydenhuollon ja pelastustoimen palveluita tarjoavassa autossa työskentelee sekä ensihoitaja että ensihoidon koulutuksen saanut pelastaja.

–Integroimme palveluita siellä, missä ensihoidon tehtäviä on vähän, kertoo ensihoidon ylilääkäri Sanna Hoppu Pirkanmaan hyvinvointialueelta.

Hopun mukaan sotepe-hybridiauto näyttää ihan tavalliselta ambulanssilta, mutta sieltä löytyy muun muassa alkusammutuskalustoa, mitä ambulansseissa ei ole.

Ensihoitaja-pelastaja -työpari hoitaa normaalit ensihoidon tehtävät eli äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneet potilaan hoidontarpeen arvioinnin, hoidon ja kuljetuksen.

–Yksikkö suorittaa myös pelastustoimen tehtäviä sekä mahdollisesti muita kotiin vietäviä päivystyksellisiä palveluja, kuten kotihoidossa olevan potilaan tilanteen arvioita.

Yhteensä viisi yksikköä

Kaikkiaan Pirkanmaalle on tulossa neljä uutta sotepe-hybridiautoa. Ne sijoittuvat Kangasalan Sahalahdelle, Kihniöön, Vesilahdelle ja Ylöjärven Kuruun. Ennestään sellainen on jo Urjalassa.

–Sopimuspalokunnat eivät näillä alueilla ole pystyneet lähtemään kaikkiin tehtäviin, ja myös ensihoidon valmiutta on tarpeen nostaa, Hoppu perustelee autojen sijoituspaikkoja.

Esimerkiksi Sahalahden yksikkö palvelee jatkossa Itä-Pirkanmaata, jossa on tällä hetkellä iso ambulanssityhjiö. Siellä ambulanssi on valmiudessa vain kahdeksan tuntia vuorokaudessa.

Hybridiauton myötä valmiusaika nousee Sahalahdella 24 tuntiin. Muilla paikkakunnilla se tuplaantuu 12 tunnista 24 tuntiin vuorokaudessa.

–Se on iso asia alueen asukkaiden turvallisuudentunteen kannalta, että edes jossain viranomaistoiminnassa on valot päällä koko ajan.

Hoppu uskoo, että Vesilahden auton myötä palvelutasoajat paranevat myös Lempäälässä ja Nokialla, kun niiden alueiden ambulanssien ei tarvitse enää palvella Vesilahtea.

Lisää henkilökuntaa

Uudet autot aloittavat Pirkanmaalla ensi vuoden alusta ambulansseina, koska pandemian jäljiltä autojen varustamiseen voi Hopun mukaan kulua jopa vuosi.

Ensihoitotehtävien lisäksi hybridiyksiköt voivat rajoittaa tulipaloa alkusammutuskalustolla, auttaa potilaan irrotuksessa liikenneonnettomuuksissa ja pelastaa ihmisen veden varasta.

–Lisäksi pelastaja voi välittää onnettomuuspaikalta todellista tilannekuvaa pelastustoiminnan johtajalle, jotta hän tietää mahdollisimman pian, mikä on resurssin todellinen tarve.

Kun yksiköille tulee lisää valmiustunteja, tarvitaan henkilökuntaakin aiempaa enemmän. Rekrytointi ei välttämättä ole yksinkertaista, koska ensihoitajista ja palomiehistä on pulaa.

Esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialueella toimii kolme hybridiautoa, ja niihin on ollut vaikeuksia löytää palomiehiä, koska he työskentelevät mieluummin ryhmässä paloasemilla.

–Se on esihenkilöiden iso ja jatkuva haaste, miten onnistumme tekemään toiminnastamme niin kiinnostavaa, että onnistumme rekrytoinnissa, Hoppu sanoo.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *