Staran projektipäällikkö Heikki Laristo kertoi palkinnon tuntuneen todella hyvältä. (Kuva: Marja Valjus/Stara)

Vuoden taidokkaimman hankinnan titteli ojennettiin Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staralle sen tekemästä asfalttipäällystystöiden hankinnasta. Kolmatta kertaa jaetun palkinnon voittajan valitsi hankintojen ammattilaisista koottu tuomaristo. Voittaja palkittiin viime tiistaina Kuntatalolla Helsingissä.

Voittajan palkintoa – lasista tähteä – vastaanottamassa ollut projektipäällikkö Heikki Laristo Starasta oli iloinen huomiosta, jonka saavuttamiseen on vaadittu laajaa yhteistyötä ja paljon tekijöitä.

Tähtipalkinto toi mukavasti mieleen tähtinimeä esiin tuovan Staran, Laristo myöntää.

– Kun palkinto lyötin kouraan, niin tunsin, että tämähän on tosi hyvä.

Staran voittoisan hankinnan keskiössä olivat ympäristönäkökohdat ja vastuullisuus.

– Hankinta koostui yhteensä kymmenen urakan kilpailutuskokonaisuudesta, joista kahdeksan tuli Staran käyttöön, Laristo kertoo.

Vastuullista työtä on tehty pitkällä aikavälillä

Kilpailun tuomaristo koostui julkisten hankintojen neuvontayksikön edustajan lisäksi työ- ja ympäristöministeriön sekä HUSin edustajista.

Julkisten hankintojen neuvontayksikkö on työ- ja elinkeinoministeriön sekä Kuntaliiton ylläpitämä yksikkö, joka edistää hyviä hankintoja nostamalla esiin hyviä käytäntöjä ja esimerkkejä onnistumisista.

Tuomariston mukaan Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran vuonna 2022 toteuttama asfalttipäällystystöiden hankinta huomioi ympäristönäkökohdat vaikuttavasti hankintakriteerinä.

Laristo vahvistaa, että ympäristöasioita on edistetty hankinnoissa jo pitempään Starassa ja Helsingin kaupungissa. Ympäristövastuullista työtä johdettu vahvasti ja siihen on sitouduttu eri toimialoilla kaupungissa, Laristo näkee.

Laristo näkeekin, että palkinto on pidemmän aikavälin tulos, vaikka se nyt tiettyyn ja onnistuneeseen hankintaan kohdistuikin.

– Olemme Starassa ottaneet avoimin mielin vastaan kaupungin edistämiä linjauksia ja ohjeita.

Helsingin kaupunkistrategian yhtenä tavoitteena on ilmastonäkökulman kunnianhimoinen huomioiminen kaupunkirakentamisessa.

Oivalluksia tarjonnut hankinta

Voiton tuoneessa hankinnassa kilpailutuksen perusteella tehtävä hankintasopimus edellytti, että urakoitsija ottaa vastaan työmaakohteista poistetun asfaltin ja samalla saa käyttää sitä uusiomateriaalina asfalttinormien sallimissa rajoissa.

Merkittävä määrä poistetusta asfaltista päätyi uusiokäyttöön tätä kautta.

– Infrarakennusalalla asfalttiurakat ovat merkittäviä rakennushankkeita. Niitä hankitaan paljon, ja siten ilmastovaikutukset ovat suuret. Hankinnan ympäristökriteereillä on siis saatu aikaan aitoa vaikuttavuutta. Tämän hankinnan myötä myös itse oivalsimme, että ympäristökriteerejä on itse asiassa helppo ottaa käyttöön, kunhan tavoitteet ovat selkeät, projektipäällikkö Heikki Laristo Starasta sanoo.

Hankintaa edelsi Staran ja Helsingin kaupungin selvitys, joka paljasti, että asfalttityöt ovat yksi suurimpia infrarakentamisen päästölähteitä.

Asfalttihankinnan ympäristökriteereitä on sen jälkeen sovellettu myös Staran muissa kilpailutuksissa.

Keskusteluita naapurien kanssa

Starasta on myös oltu yhteydessä naapurikuntiin pääkaupunkiseudulla ja käyty keskusteluita alan hankinnoista.

– Se on kaikille eduksi, että meillä on yhtenäisiä käytäntöjä esimerkiksi ympäristöasioihin liittyen pääkaupunkiseudulla.

Hankinnan ympäristökriteereitä on pyritty yhtenäistämään pääkaupunkiseudun kunnissa. Näin ympäristön paremmin huomioivien päällystysurakoiden markkina voi kasvaa ja tarjoajien on helpompaa sopeutua kiristyviin ympäristökriteereihin.

Stara on käynyt ympäristövastuullisuutta koskevista vaatimuksista aktiivista vuoropuhelua tietysti myös urakoitsijoiden kanssa, Laristo lisää.

Kilpailutuksessa huomioitiin myös onnistuneesti Helsingin kaupungin voimassa olevat kaupunki- ja hankintastrategiat sekä muut vastuullisuustavoitteet, kuten hiilineutraalisuustavoite.

Laristo myöntää, että mielikuvissa asfalttiukot eivät ehkä ole vihersydämisistä ajatuksistaan tunnettuja. Ympäristöasiat ovat heillekin tärkeitä, Laristo oikoo mielikuvia ja on iloinen hankinnasta saadusta palkinnosta.

Projektipäällikkö Heikki Laristo huomauttaa, että kehitystyötä on tehtävä jatkuvasti, jotta hankinnoissa onnistutaan myös tulevaisuudessa.

– Esimerkiksi ympäristö- ja eettisyysvaatimukset ovat vain kasvamaan päin.

Muutkin ajankohtaiset vaatimukset on huomioitava. Esimerkiksi Venäjän hyökkäyssodan seurauksena nousseet pakoteasiat vaikuttavat hankintoihin, Laristo lisää.

Staralle voittopalkinnon myöntänyt tuomari arvioi, että kyseessä oli hankinta, joka osoitti sääntöjen ja mallien noudattamisen vievän usein onnistuneeseen lopputulokseen. Vaikuttavuus syntyy pienistä teoista, kunhan ne kohdistuvat oikein, palkintoa perusteltiin.

Tavanomainen voi olla erinomainen

Kisan toinen finalisti, Tuomi Logistiikka Oy pokkasi tuomaristolta kunniamaininnan omalla erikoislääkäripalveluiden hankinnallaan. Kyseinen hankinta äänestettiin myös yleisön suosikkihankinnaksi tiukassa yleisöäänestyksessä.

Kuntaliiton tiedotteen mukaan kilpailun finalisteja yhdisti kisassa se, että tuomariston perusteluiden mukaan molemmat olivat hyvin toteutettuja, tavallisia hankintoja. Molemmat taklasivat hankinnan taustalla olevaa tavoitetta hienosti. Tuomaristo näki molemmissa malleissa myös mahdollisuuden laajempaan skaalautuvuuteen.

– Hienoa nähdä kilpailussamme myös hieman tavanomaisempia, mutta hienosti toteutettuja hankintoja. Tuomaristo piti erityisesti siitä, että molemmissa finalistihankinnoissa oli luotu hankintamalli, jota myös muut hankintayksiköt voivat käyttää ja ottaa omakseen, tuomariston puheenjohtajana toiminut neuvontayksikön johtava lakimies Katariina Huikko sanoo.

Kilpailussa jaettiin ylimääräinen kunniamaininta finalistien ulkopuolelta Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun sijaishuollon laitoshoidon ja ammatillisen perhehoidon palveluiden hankinnalle.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *