Äänekosken lahopuupuisto sijaitsee kaupungin rantaraitin varrella. (Kuva: Äänekosken kaupunki)

Äänekosken kaupungin Häränvirran lahopuupuisto monipuolistaa kaupungin lähiviheralueita. Puisto jäljittelee metsän luontaista kehitystä.

Noin hehtaarin kokoinen lahopuupuisto on perustettu vuonna 2015. Puisto sijaitsee Äänekosken rantaraitin varrella.

– Lahopuupuiston idea syntyi alueella kasvaneista, jo huonokuntoisista ja kookkaista koivuista, jotka oli pakko kaataa. Runkojen poiskuljetus koettiin materiaalien haaskaukseksi, ja siitä idea kaupungin ensimmäisestä lähilahopuupuistosta syntyi, kaupunginpuutarhuri Tiina Nejlik kertoo Äänekosken kaupungin tiedotteessa.

Nejlikin mukaan lahopuun jättäminen puistoon on hallittua, mutta tapahtumat sen jälkeen ovat pitkälle omaehtoisia luonnon prosesseja. Monet eliölajit käyttävät lahopuuta ravintonaan tai kasvualustanaan.

– Lahopuupuistoa hoidetaan sen verran, että siellä on turvallista vaikkapa ulkoilla, Nejlik sanoo.

Kaupunki on laitattanut lahopuupuistoon lepakkopönttöjä ja alueen asukkaat ovat hankkineet sinne telkänpönttöjä.

Lahopuusta riippuvaisia eliölajeja on Suomessa noin 4 000 – 5 000, ja ne muodostavat noin neljänneksen metsälajeista. Lahopuusta riippuvaisiin ja lahopuuta hyödyntäviin eliölajeihin lukeutuu muun muassa sieniä, kovakuoriaisia, kaksisiipisiä ja pistiäisiä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *