Staran uusi lumensulatus- ja puhdistuslaite pumppaa lunta sulattamaan jopa 3000 kuutiota vettä tunnissa. Vanhaan merikonttiin rakennetulle laitteelle on varattu paikka Helsingin Saukonlaiturissa huhtikuun loppuun saakka. (Kuva: Juha Sipilä)

Helsingin lumenkäsittelykokeilut jatkuvat. Kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara ottaa käyttöön uuden lumensulatus- ja puhdistuslaitteen Helsingin Jätkäsaaressa.

Meriveden lämpöä ja etenkin veden virtausta hyödyntävä laite käsittelee parhaimmillaan lähes 15 tonnia tai 1–2 lumikuormaa tunnissa, mikä vähentää lumenkuljetuksia ja niistä johtuvia päästöjä kaupunkialueella merkittävästi.

Lunta sulattava vesi pumpataan betoniponttonien päälle rakennettuun laitteistoon suoraan merestä. Laite puhdistaa lumesta vaiheittain roskat, sepelin, hiekan ja muovin, jotka otetaan talteen. Lopulta puhdistettu vesi johdetaan takaisin mereen. Laitteen on Staralle toimittanut Clewat Oy.

Merivesisulatus on sekä kustannuksiltaan että energiataloudeltaan kilpailukykyinen vaihtoehto lumen kuskaamiselle pitkien matkojen päähän. Yhden autokuorman sulattaminen laitteella vie sähköenergiaa vain noin 35–70 kWh, mikä vastaa energiasisällöltään 3,5–7 litraa kuorma-auton käyttämää dieselpolttoainetta. Täydessä lumilastissa kulkeva kuorma-auto kuluttaa sadalla kilometrillä keskimäärin 30–75 litraa dieseliä.

– Kymmenkunta tällaista laitetta ympäri kaupunkia ratkaisisi tehokkaasti Helsingin lumiongelmia – erityisesti kantakaupungissa. Samalla kuljetusetäisyydet lyhenevät ja kuljetusten aiheuttamat meluhaitat ja pakokaasupäästöt vähenevät. Tällainen laite on yksi askel kohti ympäristölle vähemmän haitallista lumenkäsittelyä, kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja Ville Alatyppö Starasta sanoo Staran tiedotteessa.

Aiemmin Staran samankaltaisissa kokeiluissa lunta on sulatettu meriveden lisäksi puhdistetulla jätevedellä. Viime vuoden testilaitteella lunta sulatettiin jopa miinusasteista merivettä hyödyntäen. Kokeilun aikana käsitellyistä 160 kuorma-autolavallisesta lunta saatiin suodatettua roskaa yli kahdeksan kuutiota eli yhdessä lumikuormassa roskaa oli noin 50 litraa. Jo yhden asteen lämpimämpi vesi lisää sulatustehoa reippaasti.

Staran tavoitteena on vuoteen 2033 mennessä ottaa käyttöön kaupunginosakohtaisia lumenkäsittelyä tukevia ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Tavoite on yhteinen kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Tänä vuonna lumensulatus- ja puhdistuskoneen lisäksi käyttöön on otettu tiivistävä lumilinko sekä mereen lumen mukana päätyneen roskan leviämisen estävä kuplaverho.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *