Turun kaupunki teettää laajan asiakastyytyväisyyskyselyn, joka koskee kaavoitusta, rakennusluvitusta ja rakentamisen aikaista valvontaa. Sen avulla on tarkoitus kehittää kaavoitus, lupa- ja tarkastusprosesseja.

Rakennusvalvonta on ruuhkautunut pahasti Turussa ja Vantaalla. Molemmissa kaupungeissa rakennuslupaa saa odottaa useita kuukausia.

–Rakennusluvan keskimääräinen käsittelyaika on 140 päivää eli runsaat neljä kuukautta. Se on selvästi yli tavoitteemme, sanoo Turun kaupungin apulaispormestari Heikki Pälve.

Pälven mukaan rakennuslupa pitäisi hellitä vähintään kahdessa kuukaudessa.

–Vantaalla rakennusluvista 80 prosenttia käsitellään noin viidessä kuukaudessa. Se on liian pitkä aika, sanoo puolestaan rakennusvalvontapäällikkö Risto Levanto Vantaan kaupungilta.

Turussa on tehty pitkään töitä rakennuslupaprosessin vauhdittamiseksi. Vuosi sitten marraskuussa Turun kaupungilla jonossa oli 870 rakennuslupaa.

–Rakennuslautakunta edellytti tuolloin, että elokuun loppuun mennessä lupia olisi käsittelyssä enää 400, mikä on normaali tilanne, Pälve kertoo.

Tavoite ei toteutunut, sillä elokuun lopussa käsittelyä odotti vielä 630 rakennuslupaa.

–Olemme matkalla kohti tasapainotilaa. Kaksi viikkoa sitten jonossa oli enää 499 lupaa. Saavutamme lautakunnan asettaman tavoitteen vuoden loppuun mennessä.

Lupakäsittelijöllä usein liikaa töitä

Turussa ja Vantaalla syyt rakennusvalvonnan ruuhkautumiseen ovat samat. Yksittäisellä lupakäsittelijällä on liikaa töitä.

–Rakentaminen on ollut vilkasta, emmekä ole menestyneet kilpailussa työvoimasta. Meillä on ollut jo useamman vuoden yksi tai useampi lupakäsittelijän vakanssi täyttämättä, Levanto kertoo.

Vantaalla rakennuslupahakemuksia on jonossa noin 400. Lisäksi käsittelyä odottaa noin 160 toimenpide- ja purkamishakemusta.

Turussa ongelmat alkoivat, kun rakennusvalvonnasta eläköityi ja siirtyi toisiin tehtäviin useita työntekijöitä vuonna 2018. Työmäärä ei kuitenkaan vähentynyt, päinvastoin.

–Turussa on menossa melkoinen rakennusbuumi. Viime vuonna täällä rakennettiin enemmän kuin koskaan, joten täällä on myös luvitettu paljon, Pälve sanoo.

Myös Jyväskylän rakennusvalvonta on ollut pitkään ruuhkautunut, mutta tänä vuonna sumaa on saatu purettua, kun rakennusvalvontaan on palkattu kuusi uutta työntekijää.

Esimerkiksi omakoti- ja paritalon rakennusluvan käsittelyaika on Jyväskylässä nyt keskimäärin 61-70 päivää, kertoo vastaava rakennustarkastaja Mikko Holmberg

–Minua tuo luku ei tyydytä. Meillä on asetettu tämänhetkiseksi tavoitteeksi, että 75 prosenttia pientaloista pitäisi mennä läpi kuudessa viikossa.

Asiakastyytyväisyyskysely avuksi

Palvelun parantamiseksi Turku teettää marraskuussa laajan asiakastyytyväisyyskyselyn rakennusvalvonnan ja kaavoituksen asiakkaille. Kysely lähetetään yli 2 000 asiakkaalle.

Vastaajia pyydetään arvioimaan rakentamis- ja kaavoitusprosessin eri osa-alueita numeroarvosanoilla, mutta he voivat antaa myös vapaata palautetta sanallisesti.

–Kysymme muun muassa palvelun sujuvuudesta, informatiivisuudesta ja ystävällisyydestä ja koitamme selvittää, mihin asiakkaiden tyytymättömyys erityisesti kohdistuu, Pälve sanoo.

Paljon lupia hakeneille, suurille toimijoille kohdistetaan lisäksi puhelimitse suoritettava syvähaastattelu. Tuloksia on luvassa joulukuussa.

–Meidän täytyy kyetä palvelemaan eri asiakasryhmiä heidän erityistarpeensa tunnistaen ja määrittelemään, kauanko tietyn lupatyypin työstämiseen keskimäärin menee. 

Kyselyyn liittyen Turku perehtyy myös naapurikuntiensa ja muiden suurten kaupunkien resursseihin sekä rakennuslupien ja asemakaavojen valmisteluun ja läpimenoaikoihin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *