Tammerkosken valaistus ylsi toiselle sijalle LUCI:n (Lighting Urban Community International) järjestämässä kansainvälisessä kilpailussa. Kuvassa Satakunnansilta iltavalaistuksessa. (Kuva: Tampereen kaupunki)

Tammerkosken valaistus ylsi toiselle sijalle LUCI:n (Lighting Urban Community International) järjestämässä kansainvälisessä kilpailussa. Perusteluissaan tuomaristo kiitteli erityisesti kaupungin historian onnistunutta esilletuontia valaistuksen kautta.

Joka toinen vuosi järjestettävään kilpailuun osallistui kaksikymmentä valaistusprojektia eri puolilta maailmaa. Voitto meni tänä vuonna Turkin Izmiriin.

Tammerkosken valaistuksen loppuvuonna 2020 valmistunut uudistustyö on kerännyt laajaa kiitosta sekä kaupunkilaisten että valaistusalan ammattilaisten parissa. Vuonna 2021 Tammerkosken valaistus voitti LIT Lighting Design Awardin parhaana historiallisen miljöön valaistusprojektina ja aiemmin tänä vuonna se valittiin vuoden 2021 ulkovalaistuskohteeksi Suomessa.

– Vaikka tällä kertaa jäätiinkin kakkoseksi, on todella merkittävä saavutus päästä palkinnoille näin kovatasoisessa kisassa. Tuomariston tunnustus osoittaa, että Tampere on oikealla tiellä.  Laadukas valaistus on tehokas keino lisätä kaupunkitilan viihtyisyyttä ja vetovoimaa ja se parantaa yhtä lailla paikallisten kuin myös matkailijoiden kokemusta Tampereen keskustasta, kuvailee hankekehityspäällikkö Markus Joonas Tampereen kaupungin Viiden tähden keskusta -kehitysohjelmasta.

Tammerkosken uoman, rantamuurien ja siltojen lisäksi projektissa valaistiin myös keskijuoksun putous ja lukuisten historiallisten rakennusten julkisivut Vuolteensillalta Neulapadolle ulottuvalla yli kilometrin pituisella vyöhykkeellä. Valaistuksen suunnittelusta vastasivat WhiteNight Lighting ja A-Insinöörit yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

Valaistuksen suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota muunneltavuuteen. Järjestelmän jokainen valopiste on etäohjelmoitava, minkä ansiosta valaistusta voidaan muunnella vaikkapa kellonajan, viikonpäivän tai vuodenajan mukaan. Valaistuskokonaisuus voidaan myös valjastaa osaksi esimerkiksi Valoviikkojen avajaisten kaltaisia suuria yleisötapahtumia tai muita juhlallisuuksia.

Tampereen kaupungin energiansäästö- ja ilmastotavoitteiden mukaisesti Tammerkosken valaistuslaitteissa siirryttiin uudistuksen myötä käyttämään yksinomaan energiatehokasta led-teknologiaa.

– Tammerkosken valaistuksen uusiminen on ollut pitkä prosessi, ja kiitos kuuluu yhtäläisesti kaikille tähän projektiin osallistuneille. Ehkäpä kaikkein ilahduttavinta tässä kaikessa on kuitenkin ollut, että suurin osa kaikesta työstä, olipa kyse sitten suunnittelusta, valmistuksesta tai rakennusurakoinnista, on tehty paikallisten yritysten voimin, hankekehityspäällikkö Joonas lisää.

LUCI Cities & Lighting -palkinnot jaettiin 21.10.2022 LUCI:n vuosikokouksen yhteydessä Korean Busanissa järjestetyssä gaalassa. 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *