Nyt valitaan Suomen surkeinta kylätietä. Tarkoituksena on nostaa kyläteiden kovasti huonontunut kunto yleiseen tietoisuuteen. Kuvan pikkutie on liian hyväkuntoinen kilpailun kärkisijoille. (Kuva: Markku Vento)

Suomen Kylät ry ja Suomen Tieyhdistys ry lanseeraavat Suomen surkein kylätie-kuvakilpailun. Kilpailussa etsitään surkeimpia teitä maaseudulta ja kyliltä.

Maaseudun tiestön korjausvelka on kasvanut. Kaksi valtakunnallista yhdistystä haluaa nostaa kyläteiden parantamisen korjausvelan agendalle. Suomen surkein kylätie valitaan yleisöäänestyksellä marraskuun 2022 aikana.

– Huonokuntoisten vähäliikenteisten teiden määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana noin 4000 kilometrillä ja tällä on ollut vaikutusta monien ihmisten elämään. Tämä kehityskulku on katkaistava. Nykyisillä päätöksillä ja suunnitelmilla ei tähän päästä, joten muutosta tarvitaan, vaatii Suomen Tieyhdistys ry:n toimitusjohtaja Nina Raitanen.

Päällystettyjen maanteiden kunto heikkenee Suomessa nopeasti, sillä esimerkiksi kallistuneen öljyn vuoksi suunniteltuja kunnostuksia on jouduttu perumaan. Yhä useampi tie muutetaan päällystetystä tiestä isorateiksi.

Huonokuntoiset tiet aiheuttavat jatkuvasti vaaratilanteita kyläteillä, joten asia halutaan nostaa valtakunnallisen kuvakilpailun kautta Suomen päättäjien tietoisuuteen.

– Me kyläkehittäjät haluamme herätellä päättäjiä. Yrittäjät ja elinkeinoelämä tarvitsee toimivat tiet. Maaseudulla asuu myös veronmaksajia, jotka ansaitsevat myös kohtuullisen kuntoiset kotitiet, sanoo Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto.

– Ambulanssien ja pelastusviranomaisten on pystyttävä ajaa myös maaseudulla. Nyt tarvitaan tekoja. Korjausvelka ei saa enää kasvaa. Maaseudun tiestöä on puolustettava liikennepolitiikan resurssijaossa, Koivisto toteaa.

Kuvakilpailuun voi osallistua lähettämällä kuvat ja perustelut kylätien kehnoudesta sähköpostilla osoitteeseen posti@suomenkylat.fi Kilpailun ohjeet ja säännöt löytyvät täältä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *