Lapset oppivat kestävään kehitykseen ilman erityisiä ponnisteluita, kun aikuiset tarjoavat tilaisuuksia elinympäristöä monipuolisesti huomioiviin tekoihin. (Kuva: Pixabay)

Kouvolan kaupunki ja Vantaan kaupunki saivat tunnustukset kestävän kehityksen sitoumuksistaan. Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeristö, ympäristöministeriö ja valtion ravitsemusneuvottelukunta palkitsivat vuoden parhaat kestävän kehityksen sitoumukset yhteistyössä Motivan kanssa.

Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri Eeva Furman kertoo Sitoumus2050-palvelun olevan yhteiskunnan toimijoita kokoavan vaikuttajafoorumin keino kutsua kaikki mukaan edistämään hyviä asioita. Tässä palvelussa ilmoitetuilla sitoumuksillaan Vantaa ja Kouvola erottautuivat positiivisesti joukosta.

– Tämän vuoden Sitoumus2050-palkitut ovat lippulaivoja. Toivottavasti tämä tunnustus innostaa teitä edelleen kehittämään sitoumustanne, Furman sanoo tiedotteessa, jonka laati pääsihteerin edustaman toimikunnan lisäksi valtioneuvoston viestintäosasto ja ympäristöministeriö.

Useat sadat yritykset, organisaatiot ja yksityishenkilöt ovat vuosien varrella lähteneet mukaan kestävän kehityksen käytännön työhön laatimalla sitoumuksen ja seuraamalla edistymistään sen toteuttamisessa.

– Osallistuminen kestävän hyvinvoinnin rakentamiseen on jokaiselle jo itsessään palkitsevaa, Furman arvioi.

Suomen kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteerinä toimiva Furman aloitti tehtävässä elokuun puolivälissä. Aiemmin hän työskenteli ympäristöpolitiikkakeskuksen johtajana Suomen ympäristökeskuksessa.

Vedenkulutusta on vähennetty

Vaikuttavimpia sitoumuksia on palkittu vuosittain Euroopan kestävän kehityksen viikolla, jota vietetään parhaillaan tänä vuonna. Palkinnon saadakseen on edistettävä toiminnallaan muutosta kohti sosiaalista, ekologista ja taloudellista kestävyyttä.

Kouvolan kaupungin sitoumus keskittyy kestävän kehityksen vahvistamiseen päiväkodeissa.
Yhtenä muiden mukana Kouvolan kaupungin sitoumuksessa on Upseerin päiväkoti, joka sijaitsee Korian keskustan läheisyydessä, Pioneeripuistossa. Kestävä sitoumus on osana arjen elämää ja arjen tekoja lapsille Kymijoen rannan tuntumassa.

– Emme käytä paperipyyhkeitä. Meillä on käytössä pestävät pesulaput, varhaiskasvatusyksikön johtaja Juha Kaitila kertoo esimerkin, miten Upseerin päiväkodissa vaikutetaan vedenkulutukseen.

Jo usean vuoden ajan Upseerin päiväkodissa on nautittu kestävän kehityksen – sormenpäissäkin tuntuvasta – prosessista, joka kasvaa ja kehittyy lasten näköpiirissä.

– Pihallamme on Piippolan vaarin puutarha, jossa seuraamme esimerkiksi, miten siemenestä kasvaa kukka. Tämä puutarha on ollut pitkäkestoinen projekti. Sen kanssa olemme voineet yhdessä ihmetellä, tunnustella ja nähdä.

Ötökät kuuluvat arkeen

Kaupunkiviljelyprojektit ovat ilahduttaneet lapsia muissakin päiväkodeissa Kouvolassa. Kaupunkiviljelynkin avulla voi toteuttaa varhaiskasvatussuunnitelmaa.

Entisen varuskunnan Upseerikerhon tiloissa toimivassa päiväkodissa polkunsa aloittavatkin lapset ja aikuiset ovat päässeet nopeasti sisään kestävän kehityksen prosesseihin Piippolan vaarin puutarhan kautta.

– Kestävä kehitys on osa arkeamme.

Kaitila lisää, että päiväkodissa kaikki ei pyöri yhden teeman ympärillä, vaan toimintoja on sielläkin niin kuin muissa varhaiskasvatusyksiköissä eri puolilla Suomea.

– Piippolan vaarin puutarhakin on osa meidän perusarkea. Lapset ovat olleet mukana kastelemassa ja ötökät pyörivät siinä.

Sadonkorjuujuhla huipentaa perinteisesti puutarhakauden, Kaitila lisää.

Suuntana päästöttömät työmaat Vantaalla

Myös Vantaa palkittiin kestävän kehityksen sitoumuksestaan. Tiedotteen mukaan Vantaan kaupunki on lähtenyt mukaan kolmeen green deal -sopimukseen. Kaupunki on sitoutunut edistämään päästöttömiä työmaita, vähentämään haitallisia aineita varhaiskasvatukseen liittyvissä hankinnoissa ja edistämään kestävää purkamista, tiedotteessa kerrotaan.

Kestävän kehityksen sitoumuksilla on mahdollista edistää kunnankin ilmasto- ja kiertotaloustoimia sekä kilpailukykyä, ympäristöministeriön ylijohtaja Leena Ylä-Mononen arvioi tiedotteessa.

– Green dealit ovat osoittautuneet hyväksi ja joustavaksi keinoksi löytää uusia ja lainsäädäntöä täydentäviä ratkaisuja ympäristöhaasteisiin,

Kaikkiin sitoumuksiin ja green dealeihin voi tutustua Sitoumus2050-palvelussa. Samalla voi tehdä oman kestävän kehityksen sitoumuksen.

Euroopan kestävän kehityksen viikko on Euroopan kestävän kehityksen verkoston vuosittainen aloite, jonka tavoitteena on tuoda koko Eurooppa yhteen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamiseksi.

YK:n jäsenmaat sopivat vuonna 2015 kestävän kehityksen toimintaohjelmasta ja tavoitteista, jotka ohjaavat kestävän kehityksen edistämistä globaalisti vuosina 2016–2030.

Kestävän kehityksen sitoumuksistaan tunnustuksen saivat Kouvolan ja Vantaan lisäksi myös Fingo, Veikko Lehti Oy ja Compass Group.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *