Biojätteen lajittelu laajenee kaikenkokoisiin asuinkiinteistöihin uusien jätehuoltomääräysten myötä. HSY jakoi biojätteestä tuotettua kompostimultaa asukkaille toukokuussa järjestetyssä Mullankumous-tempauksessa. (Kuva: HSY/Anniina Nissinen)

Biojätteen lajittelu laajenee kaikenkokoisiin asuinkiinteistöihin uusien jätehuoltomääräysten myötä. Monissa kunnissa ja kaupungeissa on jo ryhdytty toimeen uusien määräysten pohjalta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella uudet määräykset laajentavat biojätteen erilliskeräyksen koskemaan kaikenkokoisia asuinkiinteistöjä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n alueella kotitalousjätteiden lajittelumahdollisuudet lisääntyvät uudistuksen myötä noin 50 000 pienkiinteistössä. Määräykset astuvat virallisesti voimaan 1.11.2022. Merkittävin muutos on biojätteen erilliskeräyksen laajeneminen myös 1–4 asunnon kiinteistöihin.

– Biojätteen entistä tarkempi lajittelu nostaa kotitalouksien kierrätysastetta ja edistää kiertotaloutta. Biojätteen lajittelu vähentää sekajätteen määrää ja hyödyntää luonnonvarojen säästämisen ohella myös Suomen omavaraisuusastetta, toteaa HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred HSY:n tiedotteessa.

HSY laajentaa biojätteen erilliskeräystä vaiheittain pääkaupunkiseudun kaupungeissa ja Kirkkonummella vuosien 2023–24 aikana. Näin asukkaat ehtivät varautua ja HSY voi toteuttaa laajan muutoksen hallitusti, turvaten kuljetusten ja asiakaspalvelun toimivuuden.

– Näin suuri muutos vaatii tietysti sopeutumisaikaa. Kaikki pienkiinteistöjen asukkaat, joilla ei vielä ole biojätteen erilliskeräystä, saavat meiltä asiakaskirjeen hyvissä ajoin ennen kuin biojätelajittelu alkaa koskea heidän kiinteistöään, jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo vakuuttaa.

Biojätteen erilliskeräystä varten HSY:ltä voi tilata palvelun, johon sisältyy perinteinen tai tuulettuva keräysastia sekä sen tyhjennys. Vaihtoehtoisesti naapurit voivat tilata yhteisiä keräysastioita muillekin kiinteistöiltä kerättäville jätelajeille, jolloin he voivat jakaa jätehuoltokustannuksiaan.

Kompostointi omassa, elintarvikejätteille suunnitellussa kompostorissa on vaihtoehto biojätteen erilliskeräykselle. Kompostointi edellyttää uuden jätelain mukaisen kompostointi-ilmoituksen tekemistä HSY:lle, mutta tällöin kiinteistölle ei tarvitse tilata erillistä keräysastiaa.

Tehokas lajittelu säästää ympäristöä

Uusien jätehuoltomääräysten myötä jäteastioiden tyhjennysväleihin voidaan tehdä muutoksia. Kiinteistön haltijat voivat kustannustehokkaasti ja aiempaa joustavammin tilata tarpeisiinsa sopivat jäteastiat ja tyhjennysvälit.

Tähän asti HSY:n toimialueen pienkiinteistöillä on kerätty pääsääntöisesti pelkästään sekajätettä. Kun asukkaat lajittelevat aktiivisesti biojätteen ja pakkausjätteet (muovi, kartonki, lasi ja pienmetalli), sekajäteastian tyhjennysvälin voi pidentää kahdeksaan tai jopa 16 viikkoon. Pakkausjätteitä voi kerätä kiinteistöllä tai Rinki-ekopisteillä.

Lähitulevaisuudessa kaikki kiinteistöjen omistamat, käsin siirrettävät jäteastiat korvataan HSY:n vuokra-astioilla sitä mukaa, kun vanhat astiat tulisi uusia. Uusiin palveluihin jäteastiat sisältyvät automaattisesti.

– Yhtenäisillä astioilla voimme taata jätekuljettajien työturvallisuuden ja tyhjennystoiminnan sujuvuuden. Astiavuokra sisältyy tyhjennysmaksuihin, joten uudistus on asukkaille mutkaton, Kouvo kertoo.

Uusien jätehuoltomääräysten muutokset pähkinänkuoressa

  • Jatkossa biojätteen lajittelu koskee kaikenkokoisia, myös 1–4 asunnon kiinteistöjä. Muutokset tulevat voimaan porrastetusti: Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi 1.7.2023, Vantaa 1.1.2024, ja Helsinki 1.7.2024.
  • Asukkaita tiedotetaan muutoksesta hyvissä ajoin asiakaskirjeillä, jotka lähetetään marraskuussa 2022 (Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi), keväällä 2023 (Vantaa) sekä syksyllä 2023 (Helsinki), eikä asukkaiden ole välttämätöntä reagoida uudistukseen ennen kirjeen saapumista.
  • Kompostointi omalla kompostorilla on vaihtoehto biojätteen erilliskeräykselle ja se edellyttää ilmoituksen tekemistä jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus ei koske pelkän puutarhajätteen kompostointia.
  • Biojätteen erilliskeräysvelvoite ei koske vapaa-ajan kiinteistöjä. Ainoastaan jos vapaa-ajan kiinteistöillä kompostoidaan elintarvike- tai käymäläbiojätettä, myös niiltä edellytetään kompostointi-ilmoitusta.
  • Pienkiinteistöjen sekajäteastioiden tyhjennysvälejä voi muuttaa joustavammiksi, kun asukkaat lajittelevat bio- ja pakkausjätteen erikseen ja kun sekajätettä syntyy vähän. Jäteastioiden yhteiskäyttö naapureiden kesken on mahdollista ja jopa suositeltavaa kulujen minimoimiseksi.
  • Kaikkien asuinkiinteistöjen omistamat käsin siirrettävät jäteastiat korvataan HSY:n omistamilla vuokra-astioilla, kun ne tulevat elinkaarensa päähän. Tällöin työturvallisuus, tyhjennysten sujuvuus ja rikkoutuneiden astioiden korvaaminen voidaan taata sujuvasti, mikä on myös asukkaille vaivatonta. 

 

 

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *