Suomen puistoihin ilmestyy yli 18 000 roskista tupakantumpeille vuoteen 2024 mennessä, jos valmisteilla oleva jätelain muutos etenee sellaisenaan. (Kuva: Ville Miettinen)

Kunnille on tulossa uusia velvoitteita puhtaanapitoon EU:n kertakäyttömuovidirektiivin eli niin sanotun SUP-direktiivin myötä. Aihetta koskeva jätelain muutos on tarkoitus käsitellä eduskunnassa syksyn aikana. 

Direktiivi tähtää tiettyjen kertakäyttöisten muovituotteiden, kuten tupakantumppien ja kolmioleipäpakkausten, vähentämiseen sälyttämällä niistä syntyneiden jätteiden keräyksestä ja siivouksesta muodostuneet kulut tuottajien vastuulle.

-En usko, että moni ihminen mieltää, että tupakan suodattimet ovat muovia. Tiedotusta on siltä osin syytä lisätä, sanoo erityisasiantuntija Tuulia Innala Kuntaliitosta.

Lakimuutoksen mukaan kuntien täytyy erotella kaduilla ja puistoissa sijaitsevien roska-astioiden tyhjennyskustannukset sekä maasta siivottavien roskien kustannukset muusta puhtaanapidosta ja raportoida niistä valtion viranomaiselle. 

Kunnat saisivat siis osan puhtaanapitoon käyttämistään rahoista takaisin, kunhan ne erottelevat kustannukset toisistaan vuodesta 2026 alkaen ja raportoivat niistä vuositasolla Pirkanmaan ely-keskukselle, joka määrittelee tuottajien maksuosuudet.

Tuottajien kustannusvastuu alkaa jo ensi vuonna. Vuosina 2023-2025 kuntien saamat korvaukset perustuvat malliin, joka syntyi Kuntaliiton kaksi vuotta sitten kunnille toteuttaman kyselyn pohjalta.

Yli 18 000 roska-astiaa tupakantumpeille

Kuntien tulisi myös hankkia huomattava määrä tupakkaroskiksia yleisille alueille. Lakiesityksen mukaan niitä pitäisi olla yksi kunnan 300 asukasta kohden. Jos lakiehdotus etenee sellaisenaan, Suomeen ilmestyy yli 18 000 roskista tupakantumpeille vuoteen 2024 mennessä.

-Myös kylkiastiat ovat kelvollisia. Tupakkatuottajien on määrä korvata tumppiroskisten hankinta ja asennus yleisille alueille, kuten puistoihin ja toreille, sekä kunnossapito.

Lakimuutos sälyttäisi kunnille myös velvollisuuden ehkäistä roskaamista tumppien osalta. Käytännössä se tarkoittaisi neuvontaa ja tiedottamista. Tupakkatuottajien on määrä korvata neuvonnasta ja tiedottamisesta aiheutuneet kulut kunnille jälkikäteen. 

Direktiivistä tekee hankalan se, että tuottajat vastaavat puhtaanapidon kuluista vain tiettyjen tuoteryhmien osalta. Se edellyttää, että kuntien täytyy tietää, paljonko kyseisen direktiivin tarkoittamia roskia on kaiken puistoroskan joukossa.

Kuntaliitto, KEHTO-foorumi, SUP-tuottajat ja ympäristöministeriö selvittävät parhaillaan puistoroskan koostumusta yhteisessä tutkimushankkeessa. Siitä on määrä saada tuloksia loppuvuodesta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *