Helsingissä maksetaan eniten kiinteistökustannuksia. Kuva Helsingin Malmilta.

Asuminen on kalleinta kuntakohtaisilla kiinteistökustannuksilla verrattuna Helsingissä, Mikkelissä, Rovaniemellä, Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa. Kiinteistökustannukset ovat näissä kaupungeissa kalleimmillaan 3,47–3,63 euroa neliöltä kuukaudessa.

Kaikkein kalleinta asuminen on Helsingissä. Kalleimmista kunnista nopeinta kustannusnousu on ollut Helsingissä ja hitainta Rovaniemellä.

Lukemat selviävät Kiinteistöliiton tuoreesta selvityksestä, jonka mukaan kustannukset ovat nousseet lähes 13 prosenttia vuodesta 2021.

Kiinteistökustannuksista nopeinta nousu on sähkön hinnassa, mutta myös kaukolämmön ja jätehuollon hinnat ovat nousseet. Tontin kiinteistövero sen sijaan on pysynyt käytännössä ennallaan.

Edullisimpien asumisen kuntia ovat Kempele, Mustasaari, Rauma ja Oulu.

Kempeleessä kiinteistökustannukset ovat kuluvana vuonna 2,55 euroa neliöltä kuukaudessa, Mustasaaressa 2,74, Raumalla 2,80 ja Oulussa 2,81 euroa.

Iso ero kalleimman ja halvimman välillä

Kiinteistöliitto on laskenut, että perheasunnossa kuntakohtaisten kiinteistökustannusten ero on vuodessa lähes 1 200 euroa.

Helsingissä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin menee 90-neliöisessä perheasunnossa noin 3 900 euroa vuodessa, Kempeleessä summa on hieman alle 2 800 euroa.

Esimerkiksi Espoossa, Lahdessa, Tampereella ja Turussa summa on runsaat 3 500 euroa. Oulussa määrä on runsaat 3 000 euroa.

Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 syksyisin vakiomuotoisen tyyppitalon kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia suurimmissa kaupungeissa.

Vertailun tyyppiasuinkerrostalo sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja siinä on 40 asuntoa. Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *