Kiertotalousmuotoinen yhteistyö Elisan ja Helenin välillä perustuu avoimeen kaukolämpöverkkoon, jossa asiakkaat voivat sekä ostaa lämpöä että myydä tuottamaansa lämpöä energiayhtiölle.

Hukkalämpöjen kerääminen ja hiilineutraalin lämmön hyödyntäminen lisäävät energiaomavaraisuutta ja mahdollistavat tuhansien kotien lämmittämisen Helsingin alueella.

Energiayhtiö Helen ja tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä teleyhtiö Elisa ovat sopineet datakeskuksessa syntyvän hukkalämmön hyödyntämisestä.

Sopimuksen mukaan Elisan modernin Pasilassa sijaitsevan datakeskuksen jäähdytysprosessissa kerätty hukkalämpö siirtyy lämmittämään lähialueen koteja ja yritysten toimitiloja. Enimmillään datakeskuksesta kerätty hukkalämpö voi korvata jopa tuhannen kerrostalokaksion vuosittaisen lämmöntarpeen.

Kiertotalousmuotoinen yhteistyö Elisan ja Helenin välillä perustuu avoimeen kaukolämpöverkkoon. Avoimella, eli kahdensuuntaisella, kaukolämpöverkolla tarkoitetaan lämpöverkkoa, jossa asiakkaat voivat sekä ostaa lämpöä että myydä tuottamaansa lämpöä energiayhtiölle.

Kierrättämällä olemassa olevaa lämpöä on mahdollista lisätä päästöttömän lämmön määrää Helsingissä ja säästää resursseja.

Elisa on ollut hiilineutraali yhtiö vuodesta 2020 ja Helenin tavoitteena on hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä.

–  Suomalaiset näkevät kierrätyksen ja uusiutuvien materiaalien käytön yhtenä tärkeimpinä vastuullisen yritystoiminnan mittareina. Kierrätys on järkevää myös energiankäytössä, kertoo Helenin yritysten hukkalämpöratkaisuiden liiketoimintavastaava Henrietta Lahti Helenin tiedotteessa.

–  Investoiminen sekä energiaomavaraisuuteen että teknologiaan, joka edistää energiatehokkuutta on tärkeämpää kuin koskaan. Yhteistyö Elisan kanssa tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden lisätä kierrätetyn lämmön määrää asiakkaillemme hyödyntämällä energia-alustaamme, Lahti sanoo.

Energiatehokkuuden parantaminen ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on ollut osa Elisan strategiaa vuodesta 2009. Konesalien hukkalämmön hyödyntäminen pienentää hiilijalanjälkeä ja korvaa kaukolämmön tuotannon osalta fossiilisia polttoaineita.

Elisan isojen konesalien hukkalämpöä Espoon Säterissä ja Tapiolassa on ohjattu lämmitykseen jo vuosia ja datakeskuksissa käytetty kaukokylmä on 100-prosenttisesti uusiutuvaa.

–  Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus ja olemme kaikessa toiminnassamme vahvasti sitoutuneita kestävään kehitykseen. Yhteistyössä Helenin kanssa Pasilan konesalimme energiatehokkuus paranee niin, että siitä tulee ympäristöpositiivinen eli datakeskus siis pienentää globaaleja päästöjä. Näin voimme tarjota asiakkaillemme entistä kestävämmällä tavalla tuotettuja digitaalisia palveluita, sanoo Elisan verkkoratkaisuista vastaava johtaja Sami Rajamäki.

Datakeskusten hukkalämpö on keskeinen osa Helenin muutosta kohti hajautettua energiajärjestelmää, jossa energiaa tuotetaan useissa lähteissä. Datakeskukset ovat erinomainen lämmönlähde, koska ne tuottavat lämpöä tasaisesti vuoden ympäri.

Helenin 1 409 kilometriä pitkä Helsingin ainutlaatuinen kaukolämpöverkosto mahdollistaa erilaisten hukkalämpömallien, kuten Pasilan datakeskuksen, liittymisen verkostoon ja toimii erinomaisena alustana uusille hiilineutraaleille ratkaisuille.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *