Launeen perhepuistossa tarjotaan tietoa toimivista hyönteishotelleista ja pölyttäjien merkityksestä. (Kuva: Lahden kaupunki)

Lahdessa Launeen perhepuistossa elokuussa järjestettävillä hyönteisten asuntomessuilla annetaan tietoa toimivista hyönteishotelleista ja pölyttäjien merkityksestä ja tuotetaan samalla kaupunkiin lisää pölyttäjille sopivia keinopesiä.

Luontokoulu Kaislan ympäristökasvattajat järjestävät hyönteishotellityöpajoja Lahden eskariryhmille Launeen perhepuistossa tällä viikolla. Eskarilaiset askartelevat hyönteishotelleja, jotka viikon päätteeksi asetetaan asuntomessualueeksi esille perhepuiston kerhoalueelle. Pesät asennetaan lopullisille sijoituspaikoilleen keväällä, jolloin niiden asukkaiden vuodenkierto käynnistyy.

Asuntomessujen yhteyteen tulee myös infokortteja, joiden avulla myös muut puiston kävijät saavat tärkeää tietoa hyönteishotelleista ja niiden asukkaista. Kävijät pääsevät tutustumaan hyönteisten asuntomessuihin 15. elokuuta alkavalla viikolla.

Pölyttäjähyönteisten määrä ja lajiston monimuotoisuus ovat tutkimusten mukaan huomattavasti vähentyneet maailmanlaajuisesti. Pölyttäjähyönteisiä voidaan auttaa kaupungeissa lisäämällä kukkivia, mettä ja siitepölyä tuottavia kasveja, tuomalla kaupunkiin mehiläistarhoja sekä rakentamalla erakkopistiäisille sopivia keinopesiä niittyjen läheisyyteen.

Lahdessa kaupunkiniittyjä lisätään muuttamalla jatkuvan nurmenleikkuun puisto- ja katuviheralueita niityiksi esimerkiksi hoidollisesti haastavissa jyrkissä rinneosuuksissa ja vähemmällä käytöllä olevilla alueilla. Hyviä kokemuksia on saatu myös niityttämällä vanhojen puiden alustoja puistoissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *