Vantaan raitiovaunuhankkeen kaavarunkoluonnoksesta ja ratikan ajankohtaisesta suunnittelusta kerrottiin toukokuussa Mahdollisuuksien torilla Hakunilan urheilupuistossa. (Kuva: Kimmo Kosonen/Vantaan kaupunki)

Vantaan raitiovaunutoiminnan kaavarunkoluonnos tuli nähtäville 1. kesäkuuta. Vantaalaiset voivat jättää siitä mielipiteitä kesäkuun ajan. Kaavarunkoluonnosta esitellään erilaisissa asukastilaisuuksissa, joista ensimmäinen 2.6. aloittaa Millainen on vantaalainen ratikkakaupunki? -kiertueen.

Vantaan ratikan kaavarunkoluonnoksessa määritellään visio vantaalaisesta ratikkakaupungista, arvioidaan mitoitusta ja kehittämisen vaikutuksia. Kaavarunkoluonnoksessa tarkastellaan muun muassa asuinalueita, palveluverkkoa, elinkeinorakennetta, liikenneverkkoa ja viheralueiden rakennetta. Kaavarunkoluonnoksen mukaan asukasmäärä voisi kasvaa yli 60 000 ja työpaikkakasvua olisi noin 30 000 vuoteen 2050 mennessä.

Vantaalla käydään vilkasta keskustelua raitiovaunuliikenteen puolesta ja vastaan. Monen etenkin Länsi-Vantaalla asuvan mielestä kehärata hoitaa kaupungin sisäisen raideliikenteen jo riittävästi, mutta monet itäisissä kaupunginosissa asuvat liputtavat raitiovaunun puolesta, sillä kehärata ei esimerkiksi Hakunilaan yllä.

Lentoaseman vieressä sijaitsevasta Aviapoliksesta tavoitellaan urbaania asumisen, työnteon ja palvelujen keskusta. Ratikka kytkee Pakkalan ja Veromiehen yhteen ja parantaa alueen sisäistä liikkumista.

Raitiovaunuliikenne vankistaa Tikkurilan asemaa raideliikenteen ja koko eteläisen Suomen joukkoliikenteen keskuksena. Se myös lisää entisestään työpaikkojen houkuttelevuutta. Hakunilassa ja Länsimäessä ratikan odotetaan tuovan vauhtia keskustan kehitykselle ja uudistumiselle, Vantaan kaupungin tiedotteessa kuvaillaan.

Yleisötilaisuuksia verkossa ja Itä-Vantaalla

Millainen on vantaalainen ratikkakaupunki? -asukastilaisuuksien kiertue alkaa torstaina 2.6. teams-livetilaisuudella. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua.

Sen lisäksi ratikan suunnittelijat jalkautuvat Aviapolikseen, Tikkurilaan ja Länsimäkeen kesäkuun aikana. Tilaisuuksissa kerrotaan ratikkaan liittyvistä ajankohtaisista asioista ja esitellään kaavarunkoluonnosta, joka on nähtävillä 1.-30.6.

Ratikkakaupungin kehittämisen vaikutuksia tullaan arvioimaan kaavarunkoluonnoksen pohjalta. Arvio ratikan tuloista löytyy täältä, ja se pohjautuu ratikan kaavarunkoluonnoksen maankäyttöön. Luonnoksesta saadun palautteen ja luonnoksen pohjalta laadittujen vaikutusten arviointien pohjalta viimeistellään luonnos ehdotukseksi syksyllä 2022.

Kaavarunkoluonnokseen voi tutustua tästä. Vantaan raitiovaunuliikenteen suunnittelusta lisätietoa löytyy täältä

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *