Isokirkkokatu Vanhassa Raumassa. Vanha Rauma on Pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue. (Kuva: Rauman kaupunki)

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Vanhan Rauman vuoden kaupunginosaksi 2022.

– Vanha Rauma on kestävyyden elävä ilmentymä ja huikea rakennusperintökohde, jota vaalitaan ylpeydellä, todetaan valintaraadin perusteluissa.

Vanha Rauma valittiin Unescon maailmanperintökohteeksi 1991 ainutlaatuisena esimerkkinä elävästä ja hyvin hoidetusta vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista. Vanhan Rauman 29 hehtaarin suuruisella alueella on yli 600 rakennusta, joista suurin osa on yksityishenkilöiden omistamia. Asukkaita Vanhassa Raumassa on noin 800.

Vuoden kaupunginosa -kilpailuun saattoi tehdä ehdotuksen kuka tahansa. Raumalaiset olivat aktiivisia, ja Vanhan Rauman puolesta tehtiin kymmenen ehdotusta.

– Vanha Rauma on ihastuttava kokonaisuus. Se on edustava näyte pohjoismaisesta puurakentamisesta. Kaupunginosa huokuu historiaa, mutta se on silti elävä kaupunkikeskusta, erilainen keskusta kuin missään muussa suomalaisessa kaupungissa. Vuoden kaupunginosa arvonimi on kunnianosoitus Vanhan Rauman elävänä pitäville tahoille, kertoo Rauman museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari, joka oli yksi Vanhaa Raumaa ehdottaneista.

Vuoden kaupunginosa -palkinnon avulla Kotiseutuliitto haluaa korostaa kaupunginosien paikallistoimijoiden aktiivisuuden merkitystä kotiseudun viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden rakentamisessa. Kilpailussa haetaan urbaania kaupunginosaa, jossa ihmiset, yhdistykset ja muut toimijat ovat yhdessä aktiivisia ja jossa on hyvä asua.

Tänä vuonna ehdotuslomakkeessa kyseltiin erityisesti, miten kestävä kehitys näkyy kaupunginosassa ja sen toiminnassa. Kotiseutuliiton kaupunkijaosto toimii palkinnon valintaraatina. Lopullisen päätöksen valinnasta teki liiton hallitus.

Vuoden kaupunginosa -tunnustus luovutetaan kesällä raumalaisille Vanhan Rauman maailmanperinnön 30-vuotisjuhlassa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *