Turun ylioppilaskylän Tyyssija-opiskelijarakennuksesta tulee energiapostiviinen eli se tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa. (Kuva: Turku Energia)

Turku Energia on toteuttamassa Turun Ylioppilaskyläsäätiön (TYS) Tyyssija-rakennukseen innovatiivista energiaratkaisua. Uudenlainen energiaratkaisu huolehtii kiinteistön lämmityksestä ja jäähdytyksestä hyödyntäen kaukojäähdytyksen paluulämpöä lämpöpumpun lämmönlähteenä.

Rakennuksesta tulee energiapostiviinen eli se tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa. Toteutus on osa Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelman rahoittamaa RESPONSE-hanketta.

-Lämpöpumppu käyttää lämmönlähteenä kaukojäähdytyksen paluulämpöä eli muista kiinteistöistä talteen otettua ylijäämälämpöä. Ratkaisu mahdollistaa energiavirtojen kierrättämisen kaupungin sisällä aivan uudella tavalla ja on mainio esimerkki kiertotalouden soveltamisesta energia-alalla, Turku Energian kehityspäällikkö Antto Kulla kertoo Turku Energian tiedotteessa.

Innovatiiviset energiaratkaisut myös muiden kiinteistöjen käyttöön 

Opiskelija-asuntokohde Tyyssijan lisäksi uudella energiaratkaisulla on mahdollista tuottaa samalla kaukolämpöä ja jäähdytystä myös muiden Turun seudun kaukolämpö- ja kaukojäähdytysverkkoon liitettyjen kiinteistöjen käyttöön.  

-Turun Ylioppilaskylän alueella on tarkoitus tuottaa 120 prosenttia alueella kulutettavasta energiasta. Tyyssijan lämmitys- ja jäähdytysratkaisun lisäksi Ylioppilaskylän alueella otetaan käyttöön muun muassa uudenlaisia aurinkoenergian hyödyntämisen, sähkön varastoinnin ja sähköautojen latauksen ratkaisuja, TYS:n kiinteistöjohtaja Anssi Aalto kertoo.

Energianratkaisun käyttöönotto mahdollistuu monen eri toimijan yhteistyönä. Turku Energian lisäksi toteutuksessa mukana on Oilon, joka toteuttaa lämpöpumppulaitteiston. Kaukolämpö- ja kaukojäähdytysverkon kytkentään tarvittavat lämmönvaihdinlaitteistot sekä ohjausjärjestelmät toteuttaa Högfors GST.

Lämmitys- ja jäähdytysratkaisun tutkimus- ja kehityspartnerina hankkeessa on VTT. Myöhemmin käyttöön otetaan myös uutta lämmönvarastoinnin tekniikkaa edustava faasimuutosvaraaja, jolla tavoitellaan aiempaa tehokkaampaa lämpöenergian varastointia kulutushuippujen tasaamiseksi. 

Tyyssija on Turun Ylioppilaskyläsäätiön (TYS) vuoden 2022 alussa valmistunut opiskelija-asuntokohde. Kohteen lähes 200 opiskelija-asuntoa, sen monipuoliset palvelut ja energiaratkaisut tukevat koko ympäröivän Ylioppilaskylän runsaan 4 000 asukkaan yhteisöllistä ja ympäristöystävällistä asumista sekä luovat edellytyksiä aktiivisen ja hyvinvoivan arjen rakentumiselle. 

Kaupungit ovat merkittävässä roolissa EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. RESPONSE-hankkeen tavoitteena on luoda eurooppalainen strateginen visio kaupunkien energiankäytön siirtymästä kohti tavoitetta olla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä.

Turku hiilineutraali 2029

Turun ilmastotavoitteet ovat vielä tätäkin kunnianhimoisempia, koska Turku pyrkii hiilineutraaliuteen jo vuoteen 2029 menneessä.

Laajassa EU:n rahoittamassa hankkeessa rakennetaan suunnitelmaa kohti ilmastoystävällistä ja kestävää kaupunkia kehittämällä älykkäitä ja hiilineutraaleja energiantuotannon, talotekniikan ja liikkumisen ratkaisuja. Turun hankkeen kohteena toimii Ylioppilaskylä. Turusta hankkeessa mukana ovat Turun kaupunki, Turun Ylioppilaskyläsäätiö, Turku Energia, Turku City Data ja Turun ammattikorkeakoulu. Koko RESPONSE-hankkeessa on mukana yhteensä 53 kumppania.

Hankkeen pilottikohteita ovat niin sanotut majakkakaupungit Dijon (Ranska) ja Turku, joissa kehitetään energiapositiivisia asuinalueita. Muita yhteistyökaupunkeja ovat Bryssel (Belgia), Zaragoza (Espanja), Botosan (Romania), Ptolemaida (Kreikka), Gabrovo (Bulgaria) ja Severodonetsk (Ukraina).

Hankkeessa luotavat innovatiiviset liiketoimintamallit mahdollistavat ratkaisujen skaalautumisen ja toistamisen ja siten vahvistavat kestävien kaupunkien etenemissuunnitelmia kaikkialla Euroopassa ja myös sen ulkopuolella.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *