Töitä paiskittiin kesällä 2021 Hanhikivi 1 -työmaalla. Vastaavaa kesää ei ole nyt tiedossa. (Kuva: Fennovoima)

Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen uskoo edelleen, että ydinvoimala rakennetaan Hanhikiven alueelle, vaikka Fennovoima ilmoitti maanantaina irtisanoneensa laitostoimitussopimuksen venäläisyhtiö Rosatomin kanssa.

Energiayhtiö Fennovoima ilmoitti Rosatom-sopimuksen purkamisen syyksi muun muassa hankkeen merkittävät viivästykset ja Ukrainan sodan aiheuttamat riskit.

Oliko Fennovoiman päätös yllätys, kunnanjohtaja Matti Soronen?

– Kyllähän tuon (päätöksen) on voinut aavistaa.

Hanketta ei ole vielä hylätty

Maanantaiaamuna Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston kokoukseen osallistunut ja samana iltana järjestettävään kunnanhallituksen kokoukseen valmistautunut Soronen ei nähnyt, että ydinvoimalahanke olisi päätepisteessään.

– Toivomus on se, että hanke menee eteenpäin, ja tähän saakka se on mennyt aina eteenpäin.

Hankkeen aikana on ollut useita takaiskuja. Mutta aina on ollut lopulta enemmän eteenpäin vieviä voimia kuin jotain muuta, kunnanjohtaja huomauttaa.

– Hanhikiven alueella on valmis infrastruktuuri ja sähköntuotannolle on tarvetta, Soronen luettelee hankkeen jatkumista puoltavia tekijöitä.

Verotulot vastatuulessa

Kun Fennovoima irtisanoi laitostoimitussopimuksen, se tarkoitti samalla töiden keskeytymistä työmaalla.

– Kyllähän se vaikuttaa kunnan verotuloihin.

Soronen arvioi, että hanke on työllistänyt suoraan kymmeniä pyhäjokelaisia. Myös muut työntekijät ovat kasvattaneet kunnan elinvoimaa esimerkiksi paikallisia palveluita hankkiessaan.

– Kaikki vaikuttaa kaikkeen, kunnanjohtaja myöntää.

Soronen ei ota kantaa siihen, mitkä tahot voisivat hankkeen nyt toteuttaa, koska se asia ei ole kunnan päätettävissä.

– Emme voi kuin toivoa, että asiat menevät hyvään suuntaan.

TEM selvittää Fennovoiman päätöksen vaikutuksia

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) arvioi Fennovoiman päätöksen laitostoimitussopimuksen irtisanomisesta olleen perusteltu ja johdonmukainen.

Fennovoima oli aiemmin ilmoittanut päätöksen johtuneen Raos Projectin merkittävistä viivästyksistä ja kyvyttömyydestä toteuttaa hanke. Raos Project on Venäjän valtion omistaman Rosatomin tytäryhtiö.

– Sopimuksen terminointi on ymmärrettävä toimenpide tässä tilanteessa, TEM tiedotti.

TEM ilmoitti selvittävänsä ja arvioivansa lähiaikoina laitostoimitussopimuksen päättämisen ja yhtiön toimenpiteiden vaikutukset.

Työ- ja elinkeinoministeriö on ydinenergialain mukainen vastuuministeriö, jolle Fennovoima on toimittanut valtioneuvostolle osoitetun laitoksen rakentamislupahakemuksen vuonna 2015 ja viimeisimmän päivityksen huhtikuussa 2021.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *