Kaupunkien vesien hallinta ja haitallisten aineiden vähentäminen on yksi ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelman teemoista.

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus myöntää avustuksia ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelman rahoituksella kahdelletoista hankkeelle. Hankkeilla ennaltaehkäistään ja vähennetään viemäriylivuotoja ja haitallisten aineiden kulkeutumista vesistöön.

Verkosto- ja pumppaamoylivuotojen käsittelemättömät jätevedet ovat hygieniariski. Lisäksi ne aiheuttavat ravinteiden ja haitta-aineiden päästöjä, roskaavat vesistöjä ja kuluttavat niissä happea.

Ylivuodot ja ohitukset johtuvat usein viemäriverkoston huonostoa kunnosta, jolloin hulevesiä kulkeutuu erityisesti rankkasateiden ja sulamisvesien johdosta jätevesiviemäriin rikkinäisten viemärijohtojen tai kaivonkansien kautta. Myös rikkinäiset viemäriverkoston laitteistot ja rakenteet aiheuttavat ylivuotoja.

Hankkeissa rakennetaan yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Samalla otetaan käyttöön uusia teknologioita ja mallinnuksia ylivuotojen havainnointiin. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä verkoston tapahtumista ja niiden syistä, nopeuttaa reagointia ylivuotoihin sekä estää niitä mahdollisimman tehokkaasti.

Hankkeissa pilotoidaan uusia menetelmiä ja laitteita viemäriverkoston seurannassa. Hankkeiden tulokset ovat monistettavissa laajempaa käyttöä ja kumppanuutta varten.

Kaupunkien vesien hallinta ja haitallisten aineiden vähentäminen on yksi ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelman teemoista. Teeman valtakunnallista avustushakua hallinnoi Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Harkinnanvaraista avustusta haettiin 27 hankkeelle. Tästä pääsee tutustumaan hankkeisiin.

-Viemäriylivuodot ja niiden tuomat riskit lisääntyvät ilmastonmuutoksen aiheuttamien sademäärien kasvun myötä. Tähän tulee varautua tiedonhallintaa parantamalla, viemäriverkostoja saneeraamalla ja parantamalla hulevesien hallintaa, ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Ari Kangas sanoo ministeriön tiedotteessa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *