Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on antanut huomautuksen Rovaniemen kaupungille väärin suoritetusta suorahankinnasta. Kaupunki hankki lokakuussa 2021 reilut 100 000 euroa maksaneen uuden Wille 475 ympäristönhoitokoneen. Kaupungin vanha saman valmistajan kone meni vaihdossa ja välirahaksi riitti 59 500 euroa. Uusi kone hankittiin suorahankintana ilman kilpailutusta.

Kaupunki perusteli suorahankintaa sillä, että sillä oli jo uuden koneen kanssa yhteen sopivat työlaitteet. Lisäksi koneen ominaisuudet oli sopiviksi havaitut Rovaniemen kaupunkiolosuhteisiin. .

KKV kuitenkin katsoi, että Rovaniemen kaupunki oli laiminlyönyt velvollisuuden selvittää, löytyisikö markkinoilta vastaavia koneita, joissa voisi hyödyntää jo kaupungin vanhaan koneeseen hankkimia työvälineitä. KKV antoi kaupungille huomautuksen hankintalain vastaisesta suorahankinnasta.

KKV ratkaisu Rovaniemen asiassa

Kotkan Areena hankinta ontui

Kotkan suuntaan puolestaan menee hallinnollista ohjausta vastaisen varalle. Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätöksen mukaan Backstaff Oy toimi hankintalain vastaisesti, kun se ei kilpailuttanut Kotkaan suunnitellun tapahtumakeskuksen projektinjohtourakan hankintaa sen jälkeen, kun se oli suorahankintamenettelyyn siirryttyään tehnyt alkuperäiseen tarjouspyyntöön olennaisia muutoksia.

Backstaff Oy on Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:n omistama tytäryhtiö, joka vastaan Kotkaan suunnitellun tapahtumakeskus Sataman Areenan rakennuttamisesta. Yhtiö kilpailutti tapahtumakeskuksen projektijohtourakan loppuvuodesta 2020. Yhtään tarjousta ei yhtiölle jätetty, joten se siirtyi tämän jälkeen suorahankintaprosessiin, jossa käytiin alustavia neuvotteluja kolmen yrityksen kanssa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedotteen mukaan neuvotteluvaiheessa varsinaiseen urakkasopimukseen tehtiin rakenneosia koskevia merkittäviä, alkuperäisestä kilpailutuksesta poikkeavia muutoksia, joiden jälkeen kustannusarvio oli noin 27,5 miljoonaa euroa. Varsinainen hankintasopimus allekirjoitettiin heinäkuussa 2021.

-Kun hankintasopimukseen tehtiin suorahankintavaiheessa merkittäviä muutoksia, olisi koko hankinta tullut kilpailuttaa uudestaan. Suorahankinta oli siten KKV:n arvion mukaan lainvastainen, KKV toteaa nettisivuillaan.

Eri näkemys lain velvoitteista

Asiassa antamassaan selvityksessä Backstaff Oy vetosi myös siihen, ettei se olisi hankintalaissa tarkoitettu julkisoikeudellinen laitos. KKV:n arvion mukaan yhtiö on ainakin osittain perustettu tyydyttämään sellaisia yleisen edun mukaisia tarpeita, joilla ei ole teollista tai kaupallista luonnetta.

KKV perusteli kantaansa muun muassa sillä, että yhtiö toimii uuden tapahtumakeskuksen rakennuttajana ja päätöksen tapahtumakeskuksen rakentamisesta on tehnyt Kotkan kaupunginhallitus. Tilat puolestaan rakennetaan kaupungin omistaman Kotkan Tapahtumakeskus Oy:n tarpeiden mukaan.

Kotkan ratkaisu

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *