Hiekoituskiviainesta on tarvittu poikkeuksellisen suuria määriä Etelä-Suomessa, jossa on satanut taivaalta useita kertoja vuorotahtiin vettä ja lunta kuluneen talven aikana. (Kuva: Ville Miettinen)

Hiekoituskiviaines on tällä hetkellä loppu koko Etelä-Suomen alueelta. Tällaisen viestin isännöintiyritys lähetti keravalaisen taloyhtiön asukkaille tällä viikolla.

– Pihoja hiekoitetaan sitä mukaa, kun hiekkaa saadaan. Tästä johtuen pyydämme noudattamaan erityistä varovaisuutta pihalla kulkiessa, viestissä kerrottiin.

Mikä onkaan tilanne Etelä-Suomen kunnissa, onko hiekoituskiviaines loppumassa, Länsi-Vantaan alueesta vastaava tiemestari Keijo Juntunen?

– Pulaa on ollut pestystä hiekoitussepelistä, jonka raekoko on kolmesta kuuteen millimetriä.

Mutta hiekoituksesta ei tarvitse tinkiä, vaan korvaavia kiviaineksia on saatavilla, hän lisää.

Korvaavat hiekoitusainekset eivät ole lisänneet kustannuksia, mutta ne voivat lisätä katupölyn määrää joissain tapauksissa.

Kun lumet sulavat ja tiet kuivuvat, katupöly pääsee nousemaan ilmaan liikenteen ja tuulen mukana. Tähänkin on varauduttu, Vantaan kaupungin tiemestari huomauttaa.

– Pyrimme hallitsemaan tilannetta tehokkaalla ja nopealla hiekan nostolla.

Ongelmatilanteita nimenomaan Etelä-Suomessa

Myös Tuusulan kunnan katujen ja yleisten alueiden kunnossapidon työnjohtaja Keijo Salminen vakuuttaa, että hiekoitus onnistuu tarkoituksenmukaisesti.

Tosin saatavuusongelmat ovat olleet ainakin osittain todellisia kuluneen talven aikana, sillä haluttua laatua ei ole välttämättä aina saatu, Salminen täydentää.

– Tämä on noussut esille myös, kun olen puhunut kollegojen kanssa. Saatavuusongelmat ovat koskeneet Etelä-Suomea, ja tosiaan, jos pohjoisempaan mennään, niin vastaavaa tilannetta ei ole tietääkseni ollut.

Sääolosuhteet ovat olleet erilaiset etelässä muuhun Suomeen verrattuna.

Esimerkiksi kevytväylille ja jalkakäytäville ei ole välttämättä saatu juuri sellaista hiekoituslaatua kuin olisi tavanomaisesti käytetty.

Jos yksi ei onnistuisi, niin muitakin myyjiä on

Jo Kanta-Hämeen maakunnan eteläosaan noustessa tilanne on jo toinen, Riihimäen kaupungin teknisen toimialueen vastaava työnjohtaja Sami Nikkinen vahvistaa.

Yhdessä vaiheessa eräältä kiviainestoimittajalta oli haluttu tuote ehtymässä, mutta lopulta on saatu aina, mitä on tarvittu.

– Meillä on useita toimittajia, ja jos yksi ei voi toimittaa, niin sitten toinen pystyy.

Tarvittavia määriä on vaikea ennakoida

Yksi markkinoilla olevista kiviainesten toimittajista on tuusulalainen Seepsula Oy, joka keskittyy pääkaupunkiseutuun ja sen kehyskuntiin.

Seepsulan myyntijohtaja Richard Lustig kertoo, että tuotanto on toiminut jatkuvalla syötöllä kuluvankin talven aikana. Tiettyä saatavuusongelmaa on ollut, hän myöntää.

Katupölyä vähentävää ja pestyä hiekoitustuotetta on ollut tarjolla rajallinen määrä. Sen tuotanto ajoittuu kesäkauteen ja sitä tuotetaan tilaajien arvioiden ja historiatietojen mukaisesti ja sen päällekin, Lustig selventää.

– Pari vuotta sitten oli sellainen talvi, että hiekoituskiviainesta ei mennyt juuri murustakaan.

Lustig painottaa, että turvallisuudesta ei ole kenenkään tarvinnut tinkiä. Jos jostain tietystä tuotteesta on ollut pulaa, niin se on voitu korvata toisella tuotteella.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *