Tampereen raitiovaunuliikenne alkoi elokuussa 2021. Nyt paikalliset ratikat ovat kulkeneet yli miljoona kilometriä. (Kuva: Pasi Tiitola/Tampereen Raitiotie Oy)

Tampereen raitiotien vaunuilla on ajettu miljoona kilometriä.  Kilometrimäärä tuli täyteen maaliskuun alussa ja lukuun on laskettu niin ajoharjoittelun, koeliikenteen kuin varsinaisen liikenteenkin ajot.

Ajettujen kilometrien aikana raitiovaunut ovat osoittaneet toimivuutensa vaihtelevissa keliolosuhteissa ja luotettavauus on säilynyt korkealla tasolla.

-Tampereen Ratikan vaunut ovat osoittaneet luotettavuutensa eri keleissä. Olemme saaneet kokemusta sekä poikkeuksellisen pitkän ja kuuman kesän että kylmän runsaslumisen talven vaikutuksista. Ääriolosuhteet ovat vaatineet vaunuissa jonkin verran säätöjä, mutta kokonaisuutena vaunut ovat selvinneet erilaisissa olosuhteissa varsin mainiosti, kertoo Tampereen Raitiotie Oy:n kalustopäällikkö Ali Huttunen Tampereen Raitiotien tiedotteessa.

-Vaunuihin ei ole tehty ensimmäisen puolen vuoden liikennöinnin aikana oleellisia muutoksia. Merkittävimpänä on ollut lämmitys- ja ilmastointijärjestelmään tehdyt lämpötilojen ääripäiden toimintaan liittyvät säädöt, Huttunen sanoo.

Ratikan vaunut suunniteltiin yhdessä kaupunkilaisten kanssa

Tampereelle on hankittu 20 vaunua osan 1 liikennöintiä varten. Vaunut on valmistanut Skoda Transtech Kajaanin tehtaalla Kainuussa. Vaunut on suunniteltu yhdessä tamperelaisten kanssa ja kaupunkilaiset ovat päässeet vaikuttamaan niin vaunun väriin, penkkikuosiin kuin vaunujen nimiinkin.

-Jo vaunujen suunnitteluvaiheessa teimme tiivistä yhteistyötä tulevien käyttäjien kanssa, jotta vaunut toimivat erilaisille matkustajaryhmille mahdollisimman hyvin. Olemme saaneet positiivista palautetta erityisesti vaunujen ulkomuodosta, avaruudesta sekä esteettömyydestä. Toivomme jatkossakin palautetta käyttäjiltä, se on meille ensiarvoisen tärkeää Ratikan kehitystyössä, Ali Huttunen kertoo.

Vuorokauden aikana liikenteessä olevalle vaunulle kertyy keskimäärin 270 ajokilometriä. Vaunun päivä alkaa varhain aamulla ajon valmisteluun liittyvillä tarkastuksilla ja liikenteeseen ensimmäinen vaunu lähtee klo 4.20. Vaunu palaa aamuyöstä varikolle, jossa vaunuja pidetään kunnossa ja myös siistitään ennen seuraavaa ajoa. Pisimmillään vaunun ajopäivä saattaa kestää yli vuorokauden.

Liikennöinnin täsmällisyys erinomaista

Tampereen Ratikan liikennöinnin luotettavuusprosentti on 99,9 %. Luku kertoo, kuinka monta lähtöä on pystytty ajamaan aikataulun mukaan. Kuukaudessa on ajettu 14 916 lähtöä, joista raitiotieinfrasta, vaunuista tai liikennöinnistä johtuvia peruttuja lähtöjä on ollut 14.

-Olemme olleet erittäin tyytyväisiä vaunujen ja koko raitiotiejärjestelmän toimintaan ensimmäisten miljoonan kilometrin aikana. Vaunujen toimintavarmuus luo perustan liikennöinnin luotettavuudelle ja seuraamme vaunujen tilannetta erittäin tarkasti. Haluamme jatkossakin tarjota tamperelaisille luotettavan ja mukavan matkakokemuksen ja teemme lujasti töitä sen eteen, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö sanoo.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *