Väärin hankitut ortopediset jalkineet ja rakennustöiden valvonta toivat Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) huomautukset Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle ja Utsjoen kunnalla. KKV:n mukaan suorahankintoja tehtäessä ei ollut noudatettu voimassa olevaa hankintalakia.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri hankki ortopedisiä jalkineita vuonna 2021 noin 422 000 eurolla. Tilausmäärät olivat aiemmista vuosista kasvaneet, kun sillä vastuu yksilöllisesti valmistettavien apuvälineiden hankinnoista oli siirtynyt vuoden 2021 alusta kuntayhtymän jäsenkunnilta PSHP:n organisaatiossa toimivalle maakunnalliselle apuvälinekeskukselle.

KKV:n ratkaisun mukaan hankintayksikön olisi pitänyt ottaa asia huomioon hankintoja suunnitellessaan ja kilpailuttaa ortopedisten jalkineiden hankinta normaaliin tapaan. Laittomasta suorahankinnasta virasto antoi Pirkanmaan suunnalle huomautuksen.

Huomautuksen sai myös Utsjoen kunta. Kunta hankki koulujen ja monitoimitalojen rakennustöiden valvontapalveluita kilpailuttamatta. Kunta oli arvioinut rakennustöiden valvonnan alittavan hankintojen kansalliset kynnysarvot, mutta hankintojen arvo oli kasvanut ennakoitua suuremmaksi. Syynä oli ollut muun muassa urakoitsijan konkurssi. KKV katsoi ratkaisussaan, että ennakoimattomasta lisätyöstä huolimatta hankintojen arvo ylitti selvästi kansallisen kynnysarvon 60 000 euroa.

Julkiset ratkaisut löytyvät KKV:n sivuilta

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *