Tuulivoima tahkosi kunnille viime vuonna yli 17 miljoonan euron kiinteistöverotulot. (Kuva: Suomen Tuulivoimayhdistys)

Viisi suomalaista kuntaa keräsi viime vuonna tuulivoimaloista yli miljoonan euron kiinteistöverotulot. Ykkösverottaja tuulivoimalle oli Kalajoen kaupunki, joka viime vuonna keräsi alueellaan olevista tuulivoimaloista noin 1,55 miljoonan euron kiinteistöverotulot. Tuulivoima tuotti viime vuonna kunnille yli 17 miljoonan kiinteistöverotulot, kun vuonna 2020 kertyi kiinteistöverotuloja tuulivoimaloista noin 15 miljoonaa euroa.

Elinkaarensa aikana tuulivoimala tuottaa sijaintikunnalleen 3,1 prosentin kiinteistöveroasteella noin 400 000 euron verotulot. Vasta valmistuneesta tuulivoimasta kunta saa vuositasolla noin 30 000 euron tulot, mutta voimalan verotusarvo laskee vuosien saatossa. Tuulivoiman huiskimat kiinteistöverot näkyvät Kalajoen kaupungin taloudessa merkittävällä tavalla.

-Se näkyy konkreettisesti kuntalaisilla tällä hetkellä esimerkiksi prosenttia alhaisempana tuloverona. Suunnitelmien mukaan Kalajoen tuulivoimalamäärät ovat lähes tuplaantumassa parin tulevan vuoden aikana ja se tulee mahdollistamaan kilpailukykyisen tuloverotuksen aluehallintouudistuksen jälkeenkin, toteaa Kalajoen talousjohtaja Pirjo Männistö Suomen Tuulivoimayhdistyksen tiedotteessa.

Kalajoki on satamakaupunki, joten tuulivoimarakentaminen tuo hyvää kaupungille montaa eri kautta.
-Kalajoella toimii tuulivoimalavalmistajien huoltoyksiköitä, jotka työllistävät nelisenkymmentä henkilöä. Tuulivoiman työllistävä ja taloudellinen vaikutus näkyy myös Kalajoen satamassa, jonka kautta kuljetetaan pohjoisen alueelle tuulivoimaloiden komponentteja, Männistö jatkaa.

Merkittävä apu kuntatalouteen

Kalajoen ohella miljoonakerhoon kiinteistöverottajina ylsivät myös Ii, Pyhäjoki, Raahe ja Pori. Lähivuosina tilastot ovat menossa uusiksi, sillä Simo nousi viime vuonna kuntaan rakennetulla tuulivoimakapasiteetilla Suomen suurimmaksi tuulivoimakunnaksi. Kiinteistöverotulot rupeavat kuitenkin rullaamaan täydellä teholla kunnan kassaan vasta vuonna 2023.

-Tuulivoima on usein ollut pienten kuntien talouden pelastaja. Jo rakennusaika tuo elinvoimaa paikallisten palveluiden tarjoajille ja pysyviä työpaikkoja on odotettavissa myös huollon ja kunnossapidon tekijöille. Lisäksi maanomistajien saamat korvaukset tuovat kuntien talouteen lisää elinvoimaa, toteaa Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.

Suomen viisi eniten tuulivoimaloista kiinteistöveroa saavaa kuntaa:

Kunta, Kiinteistövero (€)

  • Kalajoki 1 550 243
  • Ii 1 172 819
  • Pyhäjoki 1 138 452
  • Raahe 1 099 180
  • Pori 1 022 116

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *