Tuulivoimapuistohanke Pohjanmaalle kolminkertaistaa energiayhtiö Helenin tuulivoimatuotannonnan.

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen Oy on mukana yhteishankkeessa Fortumin ja Uniperin kanssa rakentamassa 380 megawatin tuulivoimapuistoa Närpiöön ja Kristiinankaupunkiin.

Hanke käsittää 56 tuulivoimalaa, joiden vuotuinen sähköntuotanto on noin 1,1 terawattituntia. Rakentaminen aloitetaan tammikuussa 2022 ja tuulipuistot arvioidaan otettavan käyttöön viimeistään vuoden 2024 toisella neljänneksellä.

Fortumin osuus hankkeesta on 60 % ja Helenin 40 %. Investointi yhdistellään Fortumin taseeseen. Hankkeiden investoinnit ovat noin 360 miljoonaa euroa, josta Fortumin osuus on 216 miljoonaa euroa.

Fortum ja Helen ovat myös allekirjoittaneet pitkäaikaisen sähkönmyyntisopimuksen (PPA, power purchase agreement), jonka mukaan Helen sitoutuu ostamaan noin puolet Pjelax-Bölen ja Kristinestad Norrin tuulipuistojen sähköntuotannosta, Fortum kertoo tiedotteessaan.

Fortum kertoi joulukuussa 2020, että maatuuli- ja aurinkovoimatuotanto on yksi Fortumin ja Uniperin kolmesta strategisesta yhteistyöalueesta, joilla varmistetaan yhteisen konsernistrategian tehokas toteuttaminen sekä luodaan lisäarvoa molemmille yhtiöille ja hyödynnetään kasvumahdollisuudet.

Uniper johtaa yhteistä Euroopan maatuuli- ja aurinkovoiman liiketoimintatiimiä. Yhteistyön tavoitteena on rakentaa 1,5–2 gigawattia uutta kapasiteettia houkuttelevimmille Euroopan markkinoille vuoteen 2025 mennessä. Kaksi muuta Fortumin ja Uniperin strategista yhteistyöaluetta ovat vesivoiman ja fyysisen sähkökaupan optimointi sekä kehitystyö vetyliiketoiminnassa.

Fortumin ja Uniperin liiketoimintamalli aurinko- ja tuulivoimassa kattaa kehittämisen, rakentamisen sekä laitosten operatiivisen toiminnan. Myös kumppanuuksia ja erilaisia yhteistyömuotoja muiden yritysten kanssa hyödynnetään.

-Olemme erittäin tyytyväisiä kumppanuudesta Helenin kanssa ja ensimmäisen yhteisen Wind & Solar -tiimimme tuulipuistoprojektin käynnistymisestä. Tämä on tärkeä askel pohjoismaisen tuulistrategiamme toteuttamisessa ja aiomme jatkaa päästöttömän sähköntuotantomme kasvattamista pitkän kokemuksemme ja asiantuntijuutemme pohjalta, sanoo Fortumin Generation-divisioonan johtaja Simon-Erik Ollus.

-On hienoa olla mukana sijoittamassa jälleen yhteen tuulipuistoprojektiin Suomessa. Investointi kolminkertaistaa Helenin tuulivoimatuotannon. Helenin tavoitteena on hiilineutraali energiantuotanto vuonna 2030. Tuulivoima on yksi monista keinoista saavuttaa hiilineutraaliustavoite kannattavasti, kertoo Helenin toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *