Kaupungit ovat talousvetureita, Kuntaliitto muistuttaa. Kuva Tampereen Hämeensillalta.

Kuntaliiton kaikkien aikojen ensimmäinen kaupunkipoliittinen ohjelma nostaa esiin kaupunkien ja kaupunkikehityksen merkityksen kansallisesti ja eurooppalaisesti.

– Tunnistimme huolen siitä, ettei kaupunkien merkitystä suomalaisen yhteiskunnan vaurauden ja hyvinvoinnin lähteenä tunnisteta tarpeeksi. Kaupungithan ovat seutukuntiensa kiistattomia talousvetureita. Tätä Kuntaliiton kaupunkipoliittista työtä kehitetään yhdessä kaupunkien kanssa, toteaa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen Kuntaliiton tiedotteessa.

Kaupunkipoliittisella toimintaohjelmalla Kuntaliitto terävöittää omaa kaupunkipoliittista toimintaansa ja lisää kumppanuutta kaupunkien kanssa.

Ohjelma linjaa Kuntaliiton kaupunkipoliittisia rooleja, tunnistaa kaupunkipolitiikan kotimaiset ja kansainväliset toimintaverkostot sekä määrittelee Kuntaliiton keskeiset kaupunkipolitiikan painopistealueet ja vuosittain tarkistettavat toimenpiteet.

Kunnilla on keskeinen rooli kestävän kehityksen edistämisessä. Erityisesti suomalaiset kaupungit ovat kansainvälisesti verrattuna tehneet esimerkillistä työtä ilmastonmuutoksen hillinnässä ja varautumisessa.

– Kaupungeissa tehtävät uudenlaiset ratkaisut toimivat hyvinä esimerkkeinä. Kaupunkien kehittämät innovaatiot skaalautuvat siten myös muihin kuntiin, korostaa yhteysjohtaja José Valanta.

Uuden ohjelman valmistelussa on ollut tiiviisti mukana eri kaupunkien ja keskeisten sidosryhmien asiantuntijoita.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *