Kalajoen suurpalon sammutuskustannukset nousivat lähelle kahta miljoonaa euroa. Valtio on tulossa mukaan kulujen kattamiseen. (Kuva: Jokilaaksojen pelastuslaitos)

Kalajoen jättimäisen metsäpalon sammuttamisen kanssa kesällä töitä hiki kypärässä paiskinut Jokilaaksojen pelastuslaitos on saamassa hyviä uutisia valtion suunnasta. Valtion seuraavassa lisätalousarviossa esitetään 1,6 miljoonaa euroa Kalajoen viime kesän maastopalosta aiheutuneiden kustannusten korvaamiseksi.

Alun perin pelastuslaitos oli jäämässä väliinputoajaksi ison sammutuslaskun suhteen, sillä edellistä maakuntauudistusta valmisteltaessa tehtiin jo ennakoivasti pelastuslakiin muutoksia. Tämän seurauksena pelastuslaista poistettiin pykälä, joka mahdollisti harkinnanvaraisen valtionavustuksen myöntämisen.

Pelastuslaitoksen ja maakunnan päättäjien huoli on nyt kuultu sisäministeriön suunnalla ja vihreää valoa lisärahoitukselle on löytymässä. Tieto on otettu tyytyväisenä vastaan Oulun läänin eteläreunalla.

-Olemme tyytyväisiä tähän ministeriön esitykseen. Eduskuntahan asian aikanaan lopullisesti päättää, mutta kyllä me uskomme esityksen läpimenevän, Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen kommentoi.

Valtion lisärahalle onkin tarvetta, sillä vuosikausiin maamme laajin metsäpalo haukkasi toistakymmentä prosenttia pelastuslaitoksen budjetista. Jos lisätukea ei saada, niin palon sammutuslasku kaatuisi kokonaisuudessaan alueen kuntien niskaan.

-Kirjanpitomme mukaan maanantaina metsäpalon sammutuskustannukset olivat 1 737 000 euroa. Siellä on vielä parin pelastuslaitoksen laskut kirjaamatta, joten lopulliset kustannukset tulevat nousemaan yli 1,8 miljoonan euron. Meidän laitoksen budjetti tälle vuodelle on 13,4 miljoonaa euroa, Haapanen kertoo.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *