Turun kaupunkipuro Kuninkojaan kunnostuksessa meritaimenelle tehtiin uusia lisääntymis- ja poikasalueita lisäämällä veteen kivi- ja puuainesta. (Kuva: Juuso Lautiainen/WWF)

Kaikki vaelluskalalajimme ovat uhanalaisia. Vaelluskaloja voidaan auttaa esimerkiksi poistamalla niiden kutuvaellusta haittaavia esteitä ja kunnostamalla puroja ja koskialueita. Turussa kunnostettiin syyskuun alussa kaupunkipuro Kuninkojaa.

-Kuninkojaan on istutettu taimenia lähivuosien aikana ja tänä vuonna taimenia istutettiin ensimmäistä kertaa mätirasioissa. Purossa esiintyvää erittäin uhanalaista jokirapupopulaatiota vahvistetaan tuki-istutusten ja elinympäristökunnostusten avulla Kuninkojan Helmi-hankkeessa. Meritaimenen luontaista lisääntymistä on jo havaittu ja sitä pyritään kunnostuksilla edelleen vahvistamaan, kertoo Valonian vesiasiantuntija Jussi Aaltonen Turun kaupungin tiedotteessa.

Turun kaupungin, Valonian, WWF:n ja K-ryhmän järjestämissä talkoissa tehtiin Turun kaupunkipuro Kuninkojaan erittäin uhanalaiselle taimenelle uusia lisääntymis- ja poikasalueita lisäämällä veteen kivi- ja puuainesta. Elinympäristön monipuolistuessa myös ravintoa riittää paremmin pohjaeläimille, joiden lisääntyminen tarjoaa edelleen ravintoa kaloille ja ravuille.

-Tämä toivottavasti parantaa taimenkannan tilaa, jolloin myös merivaellukselle lähtevien taimenten määrä mahdollisesti kasvaa. Joessa elää lisäksi jokirapuja, ja kunnostukset hyödyttävät siis molempia erittäin uhanalaisiksi luokiteltuja lajeja, joten tämä on arvokasta työtä lajien elinvoimaisuuden eteen, kertoo talkoolaisia ohjannut WWF:n suojeluasiantuntija Manu Vihtonen.

Turkulaiset innolla mukana oman puronsa kunnostustöissä

Noin kahdeksan kilometrin pituinen Kuninkoja saa alkunsa Pomponrahkan luonnonsuojelualueeseen kuuluvilta Pomponrahkan ja Isosuon suoalueilta ja se laskee vetensä mereen Ruissalon edustalle. Eliöstölle puro rantavyöhykkeineen muodostaa tärkeän ekologisen käytävän halki kaupungin.

Kuninkojan Helmi-hankkeessa puron lajistoa seurataan sähkökoekalastuksin, koeravustuksin ja pohjaeläinnäytteenotoin.

-Kuninkoja on monella tapaa kiinnostava. Purossa on säilynyt luonnollisia osuuksia. Jokirapujen ja taimenten lisäksi Kuninkojalta on tavattu yhtätoista eri kalalajia, ja puro rantavyöhykkeineen toimii elinympäristönä myös linnuille kuten esimerkiksi koskikaralle, sanoo Turun kaupungin ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio.

-Saukkohavaintojakin puron alaosilta on tehty. Asukkaille uoman varsi on tärkeä lähivirkistyskohde ja toivottavasti kunnostuksien myötä puro tarjoaa luontoelämyksiä jatkossa entistä enemmän, Vainio kertoo.

K-Rauta Kuninkojan kauppiaalle Sami Aallolle vapaaehtoistyö uhanalaisten vaelluskalojen hyväksi on jo tuttua puuhaa.

-Lähdin K-Kalapolut-talkoisiin jo toistamiseen, sillä työ uhanalaisten vaelluskalojen hyväksi on lähellä sydäntäni. Olen ollut myös Airistolla tukemassa meritaimenten poikasten istutuksia useana vuotena. Tässä pääsee konkreettisesti tekemään tärkeää työtä luonnon monimuotoisuuden eteen, toteaa kauppias Sami Aalto.

Kunnostustalkoot järjestettiin osana Turun kaupungin Kuninkojan Helmi-hanketta ja Valonian Puujalka-hanketta sekä WWF Suomen ja K-ryhmän K-Kalapolut -yhteistyötä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *