Suurimmissa kaupungeissa rakentaminen on ollut vilkasta koronasta huolimatta. Kuva Helsingistä. (Kuva: Ville Miettinen)

Kasvukeskukset näyttävät pitävän pintansa Tilastokeskuksen tuoreissa asuntoaloitusten lukemissa. Suurimmissa kaupungissa myönnettiin lupia lähes kolmannes enemmän kuin vuosi aiemmin.

Maalle ei olla sittenkään muuttamassa sankoin joukoin. Näin voi päätellä ainakin tuoreista asuntoaloitusten lukemista.

Tilastokeskuksen tilastopäällikkö Paula Paavilainen kertoo Twitterin päivityksessään, kuinka asuntoaloituksia tehtiin ennätyslukemat ja aiemmat arviot ylittyivät.

– Asuntoaloituksissa oltiin kesäkuussa tilastohistorian korkeimmissa luvuissa. Suurimmissa kaupungeissa myönnettiin lupia 30 % enemmän ja asuntoja aloitettiin 48 % enemmän kuin vuosi sitten. Yli 30 000 estimoidun aloituksen vuosisumma ylittyi, Paavilainen kirjoitti.

– Kova data osoittaa aika selvästi ja on yllättänyt myös minut, kuinka voimakkaasti kasvuytimet jatkavat kasvuaan, sanoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

– Asuntojen kysyntä kasvaa edelleen vilkkaana nimenomaan kasvukeskuksissa. Hinnat ovat nousseet Helsingin kantakaupungissa nopeammin kuin muualla Helsingissä, Helsingissä nopeammin kuin muualla pääkaupunkiseudulla, pääkaupunkiseudulla nopeammin kuin kehyskunnissa ja kehyskunnissa nopeammin kuin haja-asutusalueilla.

Asuntolainaa saa pankeista edelleen myös haja-asutusalueen asuntoihin. Lainamäärät ovat haja-asutusalueilla pienemmät kuin kasvukeskuksissa.

Toisaalta iso ero on kasvukeskusten ja haja-asutusalueiden välillä on siinä, minkä verran ostettava asunto käy lainan vakuutena.

– Haja-asutusalueen asuntoja pidetään isomman riskin kohteina. Haja-asutusalueen omakotitalojen rakennushankkeet ovat kaikkein eniten pankkien punakynän alla. Jos rakennushankkeelle käy kesken kaiken jotakin, on riski saada omia rahoja pois. Riski on siinäkin, jos omistaja muuttaa pian pois eivätkä tulokkaat suostu maksamaan rakentamisesta tullutta summaa.

Vakuusarvot ovat pankkikohtaisia, mutta pääkaupunkiseudulla vakuusarvo voi olla 80 prosenttia asunnon hinnasta, kun haja-asutusalueilla vastaava luku on 60. Luvuissa on pankki- ja tapauskohtaisia eroja.

Suurien asuntojen suosio kasvussa

Myös liikenne- ja viestintäministeriö kertoo tiedotteessaan aktiivisesta asuntojen kysynnästä pääkaupunkiseudulla. Sen tiedote Helsingin kaupunkiseudusta summaa, kuinka asuntojen kysyntä on säilynyt kovana, hinnat nousseet ja erityisesti suurempien asuntojen suosio on kasvanut.

– Vuonna 2020 valmistunut alueen asuntotuotanto sijoittui kestävästi saavutettaville alueille, joilla on hyvät joukkoliikenneyhteydet, tiedote kertoo.

Seudun kunnat kaavoittivat hieman alle sopimuksen vuosittaisen tavoitteen 1,5 miljoonaa kerrosneliötä rakennusoikeutta asumiselle. Asuntoja valmistui reilusti yli vuosittaisen 16 500 asunnon tavoitteen, yli 18 200 asuntoa.

– Asuntorakentamisen vilkkaus on hieno asia etenkin korona-aikana, jonka vaikutuksia oli etukäteen vaikea ennakoida. Hinnat ovat nousseet, mutta valmistuneet uudet asunnot ovat helpottaneet tilannetta, toteaa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen tiedotteessa.

Maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksilla on viime vuonna ohjattu suurimpien kaupunkiseutujen yhdyskuntarakenteen kehittymistä entistä kestävämmäksi.

Helsingin kaupunkiseutu ja valtio ovat tarkastelleet ensimmäisen MAL-vuoden tuloksia. Tiedotteen mukaan kaavoitus, asuntotuotanto ja liikenteen toimet ovat edenneet pääosin suunnitellusti.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *