Ratikat kokoontuivat kansanjuhlaan Tampereen keskustaan sunnuntaina päivää ennen liikenteen virallista aloittamista. Samalla raitiovaunut nimettiin. (Kuva: Pasi Tiitola/Tampereen Raitiotie Oy)

Tampereen Ratikan liikennöinti alkoi suunnitelmien mukaan varhain maanantaiaamuna 9. elokuuta. Ensimmäinen linjan 3 vuoro lähti Hervannan kampukselta klo 4.26 ja linjan 1 vuoro Kaupin kampukselta klo 5.46.

Ensimmäiset vuorot houkuttelivat ainutlaatuiselle matkalle iloisia aamuvirkkuja. Tampereella aloitettiin Ratikka-aika jo eilen verkossa järjestetyn kansanjuhlan merkeissä. Ratikan suoraa lähetystä seurattiin verkossa lähes 5600 eri laitteelta. Lähetyksen yhteydessä julkistettiin myös raitiovaunujen nimet.

– Pysäkeillä oli väkeä jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä lähtöä. Ruuhkaa ei muodostunut kuten osasimme ennakoidakin ja turvavälit pystyttiin hienosti säilyttämään. Olin itsekin mukana ensimmäisellä lähdöllä Pyynikintorilta ja aamu oli minullekin ikimuistoinen, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö kertoo Tampereen Raitiotie Oy:n tiedotteessa.

– On ollut todella hienoa seurata, miten kovasti ihmiset ovat odottaneet Ratikan liikennöinnin aloitusta. Toivomme kovasti, että tamperelaiset ja täällä muuten liikkuvat ottavat tämän uuden, esteettömän ja sujuvan joukkoliikennemuodon omakseen ja kehittävät sitä jatkossakin kanssamme, Sirviö jatkaa.

Sunnuntaisessa raitiovaunujuhlan yhteydessä julkistettiin myös raitiovaunujen nimiäänestyksen tulokset. Tampereen raitiovaunut nimetään niiden saapumispäivänä kalenterista löytyvien nimien perusteella. Osa vaunuista sai nimen sillä perusteella jo valmiiksi, mutta lisäksi yleisö pääsi äänestämään kahdelletoista vaunulle nimet 32 nimen joukosta. Nimiäänestykseen osallistui 8350 eri ihmistä.

Lisäksi Ratikka-juhlan yleisö pääsi äänestämään tapahtuman yhteydessä nimen lajinsa ensimmäiselle Tampereen Ratikalle. Ehdolla olivat nimet Lyyli ja Lyydia, joista Lyyli vei voiton. Valitut nimet ovat saapumisjärjestyksessä ensimmäisestä lähtien: Lyyli, Valma, Saaga, Lempi, Iisakki, Visa, Helinä, Atro, Aava, Tellervo, Tuure, Kukka, Ritva, Ensio, Urho, Päiviö, Aliisa, Olga ja Veera. Tampereelle tulee yhteensä 20 raitiovaunua, joista viimeinen saapuu syyskuussa.

Nimet tullaan näkemään raitiovaunuissa elokuun puolivälissä. Nimet teipataan ohjaamojen ikkunoiden alareunaan Hervanta-fontilla. Samaa fonttia käytetään Ratikan ikkunoiden sanataiteessa

Aikataulussa ja jopa etuajassa

Tampereen raitiotiehanke on pysynyt kokonaisuutena täysin aikataulussa, ja rakennustyöt ovat valmistuneet osittain jopa etuajassa. Hankkeen myötä seudullinen joukkoliikennekokonaisuus on saanut täydennystä uudesta liikennevälineestä ja bussilinjasto on uudistettu, jotta kokonaisuus palvelee asukkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Uusi linjasto otettiin käyttöön Ratikan liikennöinnin aloittamisen yhteydessä.

– Ratikan liikennöinnin aloittamisen myötä myös bussilinjasto on kokenut historiallisen suuren muutostarpeen ja siksi uutta linjastoa on suunniteltu jo vuodesta 2018 alkaen yhdessä asukkaiden kanssa. Liikenne on lähtenyt kaiken kaikkiaan oikein hienosti käyntiin. Tarkempaa analyysia teemme vielä hieman myöhemmin, kertoo Nyssen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita.

Liikennöinnin alkaminen on merkittävä virstanpylväs myös Ratikan operoinnista vastaavalle VR:lle. Uudet kuljettajat ja liikenteenohjaajat ovat saaneet kokemusta jo koeajojen ja koeliikenteen aikana, mutta saadut opit tulevat täydellisesti käyttöön nyt, liikennöinnin alettua.

– Liikenteenohjaajat ja kuljettajat ovat viimeiset viikot harjoitelleet tiiviisti liikennöintiä koe- ja ajo-opetusten merkeissä ja siten valmistautuneet liikenteen aloittamiseen. Olemme todella innoissamme, kun pääsimme tänään aloittamaan varsinaisen liikenteen! Tätä varten olemme tehneet lujasti töitä ja hioneet toimintaa. Nyt pääsemme näkemään tulokset käytännössä, ja tarjoamaan matkustajille sujuvia ja mukavia matkoja Ratikassa, iloitsee Ratikasta VR:llä vastaava projektipäällikkö Vesa Rauhala.

Pääministeri Sanna Marin käynnisti Tampereen Ratikka-ajan

Tampereella otettiin Ratikka-ajan alkaminen vastaan 8. elokuuta verkossa järjestetyn Ratikka-juhlan ja sitä edeltäneen Ratikka-viikon merkeissä. Ratikka-viikko innosti peräti 194 yritystä luomaan Ratikkareitin varrelle juhlatunnelmaa monipuolisten tarjousten ja Ratikka-aiheisen rekvisiitan avulla.

Pääministeri Sanna Marin antoi Tampereen Ratikka-ajalle lähtölaukauksen sunnuntaina 8. elokuuta Ratikka-juhlassa. Koronatilanteen vuoksi juhlaa vietettiin vain verkossa.

Juhla esitettiin Jugendtorilta kuvattuna suorana lähetyksenä. Sen pääesiintyjinä nähtiin Keskustorille ajetun kymmenen Ratikan lisäksi Diandra, Jenni Mustajärvi ja TAKOMO. Lisäksi juhlassa nähtiin vauhdikas esitys Tampereen Työväen Teatterin Matilda-musikaalista.

Juhlapuhujina toimivat pääministeri Sanna Marin sekä Tampereen pormestari Lauri Lyly. Tapahtuman juonsi Sean Ricks. Suoraa lähetystä seurattiin Tampereen Ratikan sivuilla lähes 5600 eri laitteelta. Lisäksi Aamulehti näytti suoraa lähetystä omilla verkkosivuillaan. Myös moni muu media teki Ratikka-juhlapäivän tunnelmista omia lähetyksiään.

– Korona laittoi suunnitelmamme uusiksi viime metreillä ennen tapahtumaa ja päädyimme siirtämään Ratikka-juhlan verkkoon. Oli mahdoton ennustaa, kuinka paljon verkkolähetys kiinnostaisi ihmisiä, mutta joitain haaveita meillä toki oli. Nämä luvut ovat meille todella iloinen yllätys. Katsojamäärä on todellisuudessa vielä tätäkin suurempi, koska lähetystä seurattiin samalta laitteelta perhe- ja kaveriporukoissa. Kiitos kaikille, jotka olitte juhlimassa kanssamme, päivä oli todella hieno, Tampereen Raitiotie Oy:n viestintäpäällikkö Sari Mäkelä kertoo.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *