Pienkiinteistöjen omistajat halutaan mukaan vesihuollon aluesaneeraukseen Helsingissä
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY aloittaa toukokuun alussa vesihuoltoverkoston saneerauksen Pitäjänmäen, Marttilan ja Reimarlan alueilla.
Samassa yhteydessä testataan uutta aluesaneerauksen toimintamallia, jossa myös kiinteistönomistajille tarjotaan mahdollisuus kunnostaa omat tonttijohtonsa HSY:n urakan yhteydessä.
Tonttijohdot eli HSY:n runkoverkosta kiinteistön rakennuksiin kulkevat vesijohto sekä jätevesi- ja hulevesiviemärit ovat tärkeä osa vesihuoltoverkostoa. Usealle kiinteistönomistajalle tulee yllätyksenä, että ne kuuluvat hänen vastuulleen. Näin on riippumatta siitä, sijaitsevatko rakennukset omalla vai vuokratontilla tai onko kyseessä pientalo, kerrostalo tai yrityskiinteistö.
– Saneeraamme Pitäjänmäeltä alueen, jossa on 1950–70-luvuilla rakennettu vesihuoltoverkosto. Suurin osa myös tonttijohdoista on saneerausiässä. Olemme kilpailuttaneet hankkeen siten, että kiinteistönomistajat voivat hyödyntää samaa urakkahinnoittelua. Urakoitsija myös kartoittaa tonttijohtojen sijainteja, jotka vanhoissa kiinteistöissä eivät läheskään aina ole selvillä, vesihuollon investointiyksikön päällikkö Ilpo Korhonen HSY:stä selvittää tiedotteessa.
Kilpailutuksessa urakoitsijaksi valikoitui TerraWise Oy. Hankkeen rakennussuunnittelusta vastaa WSP Finland Oy. Rakennustyö alkaa vapun jälkeen ja kestää vuoden 2022 loppuun.
– Kiinteistönomistaja saattaa kokea tonttijohtojen uusimisen melkoisena asiakirja- ja lupaviidakkona. Tarjoamme kiinteistönomistajille tonttijohtojen uusimisen mahdollisimman avaimet käteen -periaatteella, TerraWisen työpäällikkö Antti Mäki lupaa.
Kiinteistönomistajille tarjolla myös taloudellista etua
HSY testaa Pitäjänmäellä uutta aluesaneerauksen toimintamallia ja saneeraa omien runkoverkostojensa lisäksi kaikki urakka-alueen yli 20 vuotta vanhat tonttijohdot runkoverkosta tontin rajalle asti.
Tästä koituu kiinteistönomistajalle kustannuksia 1200–4000 euroa kunkin liittymäkaivannon osalta riippuen tonttijohtojen iästä. Kiinteistönomistaja välttää kuitenkin laskun, jos omalla kustannuksellaan saneeraa tonttijohdot myös tontin rajojen sisäpuolella.
HSY:n vesihuollon yleisten toimitusehtojen mukaisesti vesihuoltoverkostoon liittynyt on velvollinen osallistumaan tonttijohtojen saneeraus- ja muutostöiden kustannuksiin, mikäli työt tehdään laitoksen verkostojen muutostöiden yhteydessä ja niistä johtuen. Tämä koskee muulla alueella kuin liittyjän kiinteistöllä olevaa tonttijohto-osuutta. Kustannus riippuu tonttijohtojen iästä ja siten kiinteistöomistajan saamasta hyödystä.
– Tonttijohtojen vuotoriski kasvaa 20 vuoden käytön jälkeen. Haluammekin kannustaa kiinteistönomistajia saneeraamaan tätä vanhemmat putket, Korhonen sanoo.
– Tarjous on, että jos kiinteistöomistaja saneeraa tonttijohdot tontin rajalta rakennukselle asti, HSY ei laskuta yleisellä alueella tehdystä saneerauksesta lainkaan. Tavoitteenamme on saada koko alueen vesihuolto kerralla kuntoon, jolloin kaikilla asukkailla on raikas hanavesi ja toimiva viemäröinti myös tulevaisuudessa, Ilpo Korhonen kertoo.
Tonttijohtojen saneeraus on tärkeää, sillä suunnitelmallinen kunnossapito ehkäisee kalliiksi tulevia putkirikkoja ja viemäritukoksia sekä pitää juomaveden laadun hyvänä. Saneeratut tonttijohdot myös nostavat kiinteistön arvoa.