6Aika-strategiassa on kehitetty mm. liikkumisen palveluja. Kuvassa robottibussin testaamista Espoossa Keran kaupunginosassa. (Kuva: Espoon kaupunki)

Vuonna 2014 käynnistetty 6Aika-strategia on Euroopan mittapuulla uniikki yhteistyöstrategia, jonka ytimessä on kuusi suomalaista kaupunkia. Strategia on herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisesti, ja siitä on otettu mallia Italiassa, Irlannissa ja Tšekeissä saakka.

Strategian merkittävimpiä aikaansaannoksia on tapa, jolla se on avannut isojen kaupunkien toimintoja yritysten tuote- ja palvelukehitystä varten.

6Aika-strategia on Suomen kuuden suurimman kaupungin – Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun – yhteinen kestävän kaupunkikehittämisen strategia. Näin laajalle maantieteellisesti levittäytyneiden kaupunkien tiivis yhteistyö on ollut laatuaan ensimmäinen koko Euroopassa.

Budjetiltaan noin 95 miljoonan euron suuruinen 6Aika-strategia on ollut asukaslukuun suhteutettuna yksi kattavimmista kaupunkikehittämisen ohjelmista EU:n alueella.

6Aika-strategia on muuttanut suuria kaupunkeja avoimemmiksi, älykkäämmiksi ja ilmastoviisaammiksi. Samalla se on tukenut konkreettisella tavalla yritysten uusien ratkaisujen kehittämistä, kokeilua ja käyttöönottoa.

Kehittämistyötä on tehty hankkeilla, joissa on ollut kaupunkien lisäksi mukana laajasti toimijoita koko kaupunkiyhteisöstä: yrityksiä, tutkimus- ja koulutusorganisaatioita sekä kaupunkien asukkaita. 6Aika-hankkeita on käynnistynyt tähän mennessä kaikkiaan 60 eri toimialoilla.

6Aika-strategian suurimpiin saavutuksiin lukeutuu kaupunkiympäristöjen avaaminen kehitys- ja kokeilutoiminnan alustoiksi. Esimerkiksi oppilaitoksia ja terveydenhuollon ympäristöjä on avattu yrityksille tuotteiden testaamista ja kehittämistä varten loppukäyttäjien kanssa. Yritykset ovat todenneet, että tällaisten hyötyjen saaminen julkisesti rahoitetusta toiminnasta on arvokasta ja poikkeuksellista.

4000 yrityksen suurhanke edistää merkittävästi Suomen kilpailukykyä

Talveen 2021 mennessä kaupunkien alustoilla on kehitetty 6Aika-hankkeissa yli 800 uutta tai uudistettua tuotetta tai palvelua. Kaikkiaan 6Aika-strategian toiminnassa on ollut mukana lähes 4000 yritystä. Kaupunkien avautuminen tuote- ja palvelukehitykselle kantaa hedelmää pitkälle tulevaisuuteen. Se edistää yritysten liiketoimintaa ja vahvistaa siten Suomen kilpailukykyä ja työllisyyttä.

-6Aika-hankkeilla on tehty työtä kaupunkien kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden eteen. Hankkeet ovat kehittäneet muun muassa kiertotaloutta sekä kaupunkien rakennuskannan ja kokonaisten alueiden energiatehokkuutta. Kouluissa yritysten kanssa yhteistyössä tehty älykkäiden palvelujen kehittäminen on ollut uraauurtavaa kansainvälisestikin vertaillen, sanoo 6Aika-johtoryhmän puheenjohtaja, Espoon kaupungin elinkeinopäällikkö Harri Paananen.

-Tällaisesta kehittämisestä hyötyy viime kädessä koko yhteiskunta: kaupunkien asukkaat, yritykset, ja tietysti kaupunki- ja kehittämisorganisaatiot, Harri Paananen sanoo.

Kaupunkien kehittämisen suunnannäyttäjä – yhteydenottoja sataa eri puolilta Eurooppaa

Strategia on avannut kaupungeille uusia yhteyksiä kansainvälisiin Smart City -verkostoihin, ja muun muassa Japanista on saavuttu tutustumaan 6Aika-toimintaan. Suomalaiset kaupungit mielletään nyt maailmalla entistä halutummiksi yhteistyökumppaneiksi, ja strategia on edistänyt kansainvälisen rahoituksen saamista kaupunkeihin.

-Vastuuta hankerahoituksen jakamisesta on annettu kaupungeille, ja kaupungit ovat olleet tasavertaisina johtamassa strategiaa. Kansainvälisellä tasolla kiinnostusta herättää etenkin tapa, jolla 6Aika-strategiaa on johdettu. Yhteydenottoja on tullut esimerkiksi Italiasta, Irlannista ja Tšekeistä. Aiemmin mallia Suomesta on otettu muun muassa Ranskassa, Belgiassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa, ohjelmapäällikkö Minna Torppa 6Aika-strategiatoimistosta kertoo.

Kuutoskaupungit järjestävät 7. huhtikuuta klo 9-12 Kaupunkien aika -verkkotilaisuuden, jossa kuullaan kansainvälisiä ja kotimaisia asiantuntijapuheenvuoroja kaupungeille ajankohtaisista teemoista.  Juontajana toimii toimittaja Baba Lybeck, ja tilaisuus huipentuu keskusteluun elinkeinoministeri Mika Lintilän, Sitran yliasiamies Jyrki Kataisen ja Oulun, Espoon ja Vantaan kaupunginjohtajien kesken koronaepidemian ja ilmastonmuutoksen kaltaisten kriisien vaikutuksista kaupunkeihin.

(Lähde: 6Aika)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *