Akaassa aiotaan yhdistää käytöstä poistetussa koulussa datakeskuksen hukkalämpö ja kasvien sisäviljely. (Kuva: iStockphoto)

Sisäilmaongelmien vuoksi opetustoimintakäytöstä poistetulle Viialan Yhtenäiskoululle on kehitetty uusiokäyttöä. Green Plant yhdistää datakeskuksen ja kasvituotannon.

Akaan kaupunki etsi tammikuussa 2020 avoimilla ideapäivillä kumppaneita kehittämään koulun tiloille uusia käyttömahdollisuuksia. Ideapäiviin osallistettiin kaupungin edustajien, valtuuston ja kaupunkilaisten lisäksi eri alojen asiantuntijoita ja media, Akaan kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Innovaatioyhtiö Ideascoutin toteuttamista Ideapäivistä käynnistyneen suunnittelun valmistui visio koulun uudelle elämälle Green Plant -toimintana. Sitä tukee mm. 5G verkon syntyminen, joka luo tarpeen sijoittaa datakeskukset lähelle käyttäjiä.

Lisäksi kaupungistumien ja ilmaston muuttuminen nostavat uuden toiminnan tarpeen esille. Samalla sisäviljelymenetelmät kehittyvät ja kasvituotantoa tuodaan lähemmäksi kuluttajia.

Tuomalla yhteen 5G-datakeskus ja kasvituotanto luodaan merkittävää synergiaa, mm. hyödyntämällä datakeskuksen tuottamaa hukkalämpöä.

Lisäksi koulurakennuksen monipuoliset tilat tuovat lisäarvoa molempien alojen toimijoille. Green Plant toimintamalliin sisältyy myös suuri vihreiden arvojen konkretisoituminen kaupungille, kaupunkilaisille ja toimijoille.

Paikallisessa ideassa on mahdollisuus kasvaa valtakunnalliseksi toimintamalliksi.

Samalla on vahvistunut ajatus Viialan Yhtenäiskoulun roolista kansainvälisesti kiinnostavana pilottina tyhjillään olevien rakennusten aktivoimiseksi kaikkialla maailmassa.

Kansallisesti tarkastellen asia on merkittävä: melkein viidesosa kuntien rakennuksista kärsii sisäilmaongelmista. Valtioneuvoston lokakuussa 2019 julkaiseman Sisänyt -selvityksen mukaan sisäilmaongelmia on 5-18% kuntien rakennusten kokonaisneliömäärästä.

Käytännössä tämä tarkoittaa yli 1300 rakennusta eri puolilla Suomea. Yleisimpiä ongelmat ovat peruskoulu- ja lukiorakennuksissa.

Varsinaisen kehitysprojektin valmistelu on parhaillaan käynnissä. Valmistelussa on jo mukana lukuisia toimijoita kasvituotannosta datakeskusten kehitykseen.

Keskusteluissa ovat mukana myös Akaan kaupunki, VTT ja Business Finland. Koulun käyttöön liittyviä päätöksiä tehdään, kun konseptin toteutettavuus on varmistettu.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *