Biojätteiden erilliskeräykseen kannustetaan uudella kampanjalla
Suomen Kiertovoima, Kuntaliitto sekä 31 kunnan jätelaitosta kannustavat seuraavan vuoden ajan Rakasta joka murua -kampanjalla asukkaita vähentämään biojätteen syntyä ja lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin. (Kuva: Timo Kuukkanen)
Mahdollisuus lajitella ja kerätä biojätteet erikseen laajenee uuden jätelain myötä lähivuosina, kun lajittelun piiriin tulee jopa 800 000 uutta suomalaista. Kierrätysmahdollisuuksista huolimatta moni suomalainen ei lajittele biojätettä, mutta tämä on biojätteiden sisältämien arvokkaiden ravinteiden suurimittaista tuhlausta.
Helppo tapa lisätä kierrätysastetta on ottaa biojäteastiat ja kotikompostorit kovempaan käyttöön, ja tähän kannustetaan uudella Rakasta joka murua -kampanjalla.
– Biojätteen erilliskeräys on avainasemassa kierrätyksen lisäämisessä. Puolella suomalaisista on jo kotipihassaan biojäteastia tai kotikompostori. Ensiaskel olisi saada ne kovempaan käyttöön, erityisasiantuntija Tuulia Innala Kuntaliitosta toteaa.
Suomen Kiertovoima, Kuntaliitto sekä 31 kunnan jätelaitosta kannustavat seuraavan vuoden ajan Rakasta joka murua -kampanjalla asukkaita vähentämään biojätteen syntyä ja lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin.
Lajittelumotivaation nostamiseksi tarjotaan kiinnostavaa tietoa, sekä arkea helpottavia niksejä muun muassa jätelaitosten somekanavien kautta ja, koronatilanne huomioiden, eri neuvontatapahtumissa. Yhtenä kampanjan tavoitteista on päivittää suomalaisten tietämys lajittelusta 2020-luvulle, koska monet nojaavat vielä takavuosina opittuihin vääriin uskomuksiin, eivätkä siksi lajittele.
– Biojätteen lajittelu tai kompostointi voidaan myös kokea vastenmieliseksi. Meidän kierrätysneuvojamme voivat antaa vinkkejä siihen, miten helppoa on saada lajittelu tai kompostointi sujumaan, Lounais-Suomen Jätehuollon LSJH:n kierrätysneuvoja Lotta Salminen kertoo.
Yli puolet biojätteestä päätyy hakoteille
Suomalaiset lajittelevat biojätettä erilliskeräykseen vuosittain 275 miljoonaa kiloa. Kuitenkin tavallisista kotiroskiksista löytyy vielä enemmän biojätettä: yli 300 miljoonaa kiloa joka vuosi.
Biojätteen osuus polttokelpoisessa jätteessä on ollut Turun seudulla keskimäärin noin 32 prosenttia myös niillä, joilla on mahdollisuus lajitteluun. Biojätekertymä olisi lähes kaksinkertainen, jos jokainen suomalainen, jolla pihassaan on biojäteastia tai kompostori, lajittelisi sinne biojätteensä.
Kotitalousjätteitä ei Suomessa ole enää vuosiin viety kaatopaikalle, vaan lajittelun jälkeen jäljelle jäävä sekalainen yhdyskuntajäte hyödynnetään energiana polttamalla se jätevoimalassa. Polttamisen sijaan biojätteen sisältämät ravinteet kannattaa kierrättää, ja se onnistuu vain, jos biojäte lajitellaan tarkasti kodeissa.
– Lounais-Suomen Jätehuollon toiminta-alueen asuinkiinteistöiltä erilliskerätyt biojätteet kuljetetaan Uuteenkaupunkiin Biolinjan laitokseen. Siellä niistä valmistetaan biokaasua ja lannoitteita. Toiminnan jokaisessa vaiheessa mahdollinen hukkalämpö tai ravinnepäästöt hyödynnetään tehokkaasti ja suljetussa kierrossa, Salminen kertoo.
Biojätteestä voidaan tuottaa ilmastolle ja kukkarolle edullisia biopolttoaineita: pelkästään suomalaisten kahvinporoilla kulkisi iso määrä ajoneuvoja. Ja jos koko biojätemäärä lajiteltaisiin, riittäisi siitä jopa 90 000 biokaasulla kulkevalle henkilöautolle koko vuodeksi.
Asiantuntijan neljä vinkkiä, jotka helpottavat biojätteen lajittelua kotona
- Laita biojätepussin pohjalle tyhjä munakenno imemään kosteutta.
- Valuta nesteet viemäriin. Ruokaöljyn jäämät ja muut nestemäiset rasvat voit imeyttää talouspaperiin ja laittaa paperin biojätteeseen.
- Säilytä biopussia ilmavasti esimerkiksi reiällisessä astiassa.
- Tyhjennä biojäteroskis säännöllisesti.
Asiantuntijan viisi vinkkiä biojätteen lajittelun aloittamiseen
- Selvitä, löytyykö taloyhtiön jätepisteestä biojäteastia tai yhteiskäytössä oleva kompostori
- Raivaa tiskipöydän alakaappiin tai muualle keittiöön tila biojäteastialle. Valitse helposti saavutettavissa oleva paikka astialle. Tilaa ei tarvita aikaisempaa enempää, se on vain järjestettävä uudelleen.
- Oman alueen jätelaitoksen kotisivuilta löydät biojätteen lajitteluohjeet ja jäteneuvonnan yhteystiedot.
- Aloita pienin askelin; lajittele aluksi vaikkapa vain kahvinporot sekä hedelmien ja vihannesten kuoret.
- Kannusta ja neuvo myös perheenjäsenet biojätteen lajitteluun.
Rakasta joka murua -kampanja
Osana ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön käynnistämää Rakasta joka murua -kampanjaa Suomen Kiertovoima, Kuntaliitto sekä 31 kunnan jätelaitosta kannustavat asukkaita lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin. Lajittelumotivaation nostamiseksi tarjotaan kiinnostavaa tietoa sekä arkea helpottavia niksejä. Biojätetietoa ja lajitteluohjeita tarjoillaan valtakunnallisella verkkosivustolla. Ensi keväänä huomio kohdistetaan biojätteen pakkaamiseen sekä helppoon kotikompostointiin.
(Lähde: LSJH)