Tietomurron uhreja varten on tarjolla valtakunnallista tukea, muun muassa puhelinpalveluja. Yksin ei tarvitse jäädä. (Kuva: Ville Mietinen)

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhreja on ympäri Suomen, ja poliisi on saanut rikosilmoituksia eri puolilta maata.

Lisäksi ainakin Tampereen yliopistollinen sairaala ja Turun yliopistollinen keskussairaala ovat ilmoittaneet, että niiden asiakkaiden tietoja on saattanut joutua tietomurron kohteeksi.

Helsingin kaupunki puolestaan kokosi verkkosivuilleen viikonlopulla, millaista tukea tietomurron uhreiksi joutuneille on tarjolla. Kaupunki ilmoitti samalla, että vaikka tietomurto ei ole tapahtunut Helsingin sote-palveluissa, kaupunki halusi osaltaan tarjota tukea.

Tommi Karttaavia, Kuntaliiton tietoyhteiskunta-asioista vastaavaa johtajaa, tietomurto ei yllättänyt.

– Pikemminkin oli ajan kysymys, milloin jotakin isoa tapahtuu.

Karttaavi toivoo, että ehkä tämän jälkeen tietoturva-asioihin opitaan suhtautumaan tarvittavalla vakavuudella.

Miten kunnissa tulisi tilanteeseen suhtautua?

– Viimeistään nyt tulee käydä omat tietoturvakäytännöt huolellisesti läpi ja tarkistaa, miten ohjelmistot ja konesalit on suojattu. Jos ne on ulkoistettu, kuten usein ovat, toimittajalta tulee varmistaa, että suojaus on asianmukaista.

Tietoturvan auditointeihin on eri tapoja, mutta valitsi minkä tahansa, sen tulisi olla itsestään selvää. Näin ei kuitenkaan aina ole.

– Auditoinnit eivät ole halpoja, mikä on voinut rajoittaa niiden tekemistä kunnissa.

Tietosuoja jokaisen asia

Karttaavin tiedossa ei ole, että vastaavanlaisia tietomurtoja kuin Vastaamoon olisi tehty julkishallintoon. Sen sijaan kyberhyökkäyksiä on ollut, joista yksi tuoreimpia oli Lahdessa kesällä 2019.

Se on tullut maksamaan kaupungille useita satojatuhansia euroja.

Karttaavi huomauttaakin, että vaikka auditointi maksaa, kyberhyökkäys tai tietomurto tulee vielä kalliimmaksi. Yrityksissä seurauksena voi olla konkurssi, kun luottamus toimintaan menee.

Karttaavi muistuttaa parhaillaan vietettävästi kansallisesta digiturvaviikosta.

– Sille tuli Vastaamon tietomurron takia ylimääräistä huomiota. Ihmisten on nyt helpompi käsittää, miten tietosuojan puute voi vaikuttaa jokaiseen.

Lue lisää Kesän kyberhyökkäys teettää edelleen töitä Lahdessa

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *