Lahti kysyy kuntakyselyssä, kuinka kaupungin talous tasapainotettaisiin. (Kuva: Ville Miettinen)

Lahden kaupungin taloudessa on paineita löytää tasapainotustoimenpiteitä yhteensä 59 miljoonalla eurolla. Talouden tasapainoa voidaan parantaa vähentämällä menoja ja lisäämällä tuloja. Kunnallisveroprosentin korotus lisäisi verotulojen määrää.

Kertaluonteisilla ratkaisuilla, esimerkiksi omaisuuden myymisellä, olisi mahdollista rahoittaa muun muassa kaupungin elinvoimaan liittyviä investointeja.

Lahti kartoittaa kaupunkilaisten mielipidettä taloudesta ja tulevaisuudesta viikon ajan. Monet Suomen kunnat ovat ryhtyneet taloustalkoisiin osallistamalla asukkaansa ideoimaan talouden tasapainotustoimia.

Talouspaineiden taustalla on rakenteellinen ongelma koko Suomen kuntataloudessa. Kuntien tulojen ja menojen suhde on heikentynyt jo pitkään. Koronapandemia on kärjistänyt tilannetta entisestään, sillä sen seurauksena kuntien tulot ovat nopeasti laskeneet.

Lahdessa tavoitteena on talousarvio, jossa ratkaistaan säästötarpeet niin, että kaupunki säilyy elinvoimaisena ja kilpailukykyisenä. Elinvoimaisuutta tukevat innovatiivinen yritystoiminta, edelläkävijäasema ympäristökaupunkina, monipuolinen opiskelutarjonta sekä kiinnostava liikunta-, kulttuuri- ja tapahtumatarjonta.

Kuntalaiskysely kaupungin taloudesta ja tulevaisuudesta

Kuntalaiskyselyllä kartoitetaan näkemyksiä siitä, miten kaupungin talouden tasapainotustoimenpiteitä tulisi kohdentaa. Samalla kartoitetaan mielipiteitä siitä, mitä kaupungin pitäisi tehdä elinvoiman vahvistamiseksi.

Kuntalaiskyselyyn voi vastata Lahden kaupungin verkkosivuilla www.lahti.fi 1.9.–7.9.2020. Verkkokyselyyn voi käydä vastaamassa myös Palvelutorilla. Vastaava kysely on avoinna intrassa kaupungin henkilöstölle. Linkki kuntalaiskyselyyn.

Talouden tasapainottamisen käytännön vaihtoehdot tarkentuvat sitä mukaa, kun talousarvion laatiminen etenee. Lautakunnat ja jaostot ovat jo käsitelleet vastuualueidensa talousarvioita kokouksissaan.

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys vuodelle 2021 julkaistaan 6.10. ja kaupunginhallitus käsittelee tulevan vuoden taloutta 26.–28.10. Syksyn käsittelykierrosten jälkeen kaupunginvaltuusto vahvistaa kaupungin vuoden 2021 veroprosentit 9.11. ja päättää talousarviosta ja taloussuunnitelmasta 23.11.

(Lähde: Lahden kaupunki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Kuntien tehtävä vastata ihmisten perustarpeista. Siksi valtion koronaelvytysrahat on mielekäkästä kuljettaa kuntien talouden kautta, jotta kunnat voivat selvitä ilman kohtuuttomia verojen ja kiinteistäverojen korotuksia.
    Tällöin asiat tulevat ihmisten perusterpeiden osalta hoidettua ja silloin kuntalaisille jää paremmin ostovoimaa ja juuri ihmisten ostovoima on paras pien- ja yksinyrittäjän ystävä!