Aivan mihin tahansa uudella kotihoidon pysäköintiluvallakaan ei kotihoidon työntekijä saa autoaan jättää. (Kuva: Ville Miettinen)

Kesäkuun alussa voimaan astunut uusi tieliikennelaki tuo joustavuutta kotihoidon pysäköintiin uuden kotihoidon pysäköintitunnuksen muodossa.

-Kunta voi ottaa käyttöön tieliikennelain mukaisen kotihoidon pysäköintitunnukset tai esimerkiksi kehittää omaa pysäköintijärjestelmäänsä kotihoidon pysäköinnin tarpeisiin, kuten kunta on voinut tähänkin asti tehdä, Kuntaliiton liikenneasiantuntija Johanna Vilkuna toteaa.

Kunnan myöntämällä kotihoidon pysäköintitunnuksella saa töissä oleva ammattilainen pysäköidä autonsa liikennemerkillä osoitetusta rajoituksesta huolimatta maksullisella pysäköintipaikalla maksua suorittamatta ja alueella, jossa pysäköinti on kielletty liikennemerkillä. Samoin on mahdollista pysäköidä enimmäisaikaa pidemmäksi ajaksi, ellei sitä ole erikseen rajoitettu omalla merkillä.

Ei oikeuta mihin tahansa

Kunnallista tie- ja katuverkkoa koskeva pysäköintitunnus mahdollistaa pysäköinnin pihakadulla muuallakin kuin merkityllä pysäköintipaikalla ja huoltoajo sallittu -lisäkilven vaikutusalueella.

-Kotihoidon pysäköintitunnus koskee vain kunnallista katuverkkoa. Se ei anna oikeutta pysäköidä yksityisten kiinteistöjen pysäköintialueille tai pihoille. Pysäköidessä pitää muistaa myös normaalit liikenneturvallisuutta koskevat säännöt. Autoa ei voi pysäköidä esimerkiksi jalkakäytävälle tai pyörätielle, eikä liian lähelle risteystä tai suojatietä, Vilkuna muistuttaa.

Kotihoidon pysäköintitunnukset voi saada niin julkiset, kuin yksityiset kotihoidon työntekijät yhtiö- ja hallintomalleista riippumatta.

-Yksityiset yritykset voivat lain mukaan saada pysäköintitunnuksen, kun ne toimivat kunnan tai kuntayhtymän kilpailuttamina tuottajina tai palvelusetelituottajina, Johanna Vilkuna muistuttaa.

Vantaa otti varaslähdön

Vantaan tekninen lautakunta päätti jo toukokuun kokouksessaan ottaa kaupungissa käyttöön kotihoidon pysäköintilupa. Pysäköintilupa koskee Vantaan katualueita, jonka lisäksi lupa otetaan käyttöön myös kaupungin koulujen ja päiväkotien pysäköintialueilla. Kaupunki suosittelee myös konserniyhtiöilleen, että nämä mahdollistaisivat pysäköinnin hallitsemillaan kiinteistöillä kotihoidon pysäköintitunnuksella.

Vielä ei kuitenkaan uudet lupalaput kotihoidon autojen ikkunoita korista. Kaupungilla on kotihoidossa noin yli 200 työntekijää, jotka tulevat uudet pysäköintiluvat saamaan.

-Vantaalla tehdään töitä, että luvat saadaan mahdollisimman pian helpottamaan kotihoidon pysäköintihaasteita ja tukemaan kotihoidon tekemää työtä. Tämän viikon aikana saamme hakemukset laitettua lupia myöntävälle yksikölle. Parkkipaikkojen vähäisyys on yksi suurimmista haasteista, kertoo Vantaan kotihoidon päällikkö Ulla Seppälä.

Mikään kiveen hakattu lupalappu ei kotihoidon pysäköintilupa Vantaallakaan ole. Pysäköintilupa voidaan perua, mikäli luvan väärinkäyttöä havaitaan toistuvasti.

Kotihoidon pysäköintiluvasta Kuntaliiton sivuilla

Uudesta tieliikennelaista Kuntaliiton sivuilla

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *