Tapiolan legendaarinen liikenneympyrä ja Leimuniitty kuvattuna 19.8.1968. Puutarha-arkkitehti Jussi Jänneksen suunnitelmat ovat nähtävillä ensi perjantaina avautuvassa näyttelyssä. (Kuva: Kai R. Lehtonen/Espoon kaupunginmuseo)

Puutarha-arkkitehti Jussi Jänneksen tekemät maisemasuunnitelmat, jotka loivat omalta osaltaan Espoon Tapiolasta merkittävän puutarhakaupungin, ovat nyt kokonaisuutena nähtävillä ensimmäistä kertaa.

Jussi Jännes – Unelma puutarhakaupungista -näyttely johdattelee Tapiolan puutarhasuunnitelmien ja valokuvien kautta aikaan, jolloin Suomessa alkoi tyylillisesti modernimpi aika maisemasuunnittelussa. Näyttelyssä pääsee tutustumaan kymmeniin julkisiin ja yksityisiin tapiolalaispihoihin, Espoo kapunki kertoo tiedotteessaan.

Näyttelyä varten on digitoitu Arkkitehtuurimuseon ja Espoon kaupunginmuseon kokoelmista Jänneksen Tapiola -suunnitelmien kokonaisuus, josta osa on nyt ensimmäistä kertaa esillä. Suunnitelmat ovat kauniita piirroksia, alkuvuosien kuvat on piirretty kokonaan käsin.

Jussi Jännes (1922–1967) oli ensimmäisiä maisemaan keskittyviä arkkitehteja Suomessa. Hänen kädenjälkensä näkyy edelleen vahvasti Tapiolassa. Hän vastasi yli 80 Tapiolan suunnittelukohteesta keskittyen niin julkisiin kuin yksityisiin tiloihin, joissa ulko- ja sisätilat limittyvät toisiinsa ilman raja-aitoja sulautuen ympäröivään maisemaan.

Jänneksen puutarhasuunnittelemissa korostui huolellinen ja rohkea avoimien alueiden käsittely. Omaperäisissä tarkoin valituissa istutuksissa huomioitiin värien vaihtuminen vuodenaikojen mukaan ja kukkimisen jatkuminen aina keväästä syksyyn. Hän loi viheralueillaan kävelijälle erilaisia näkymiä, jotka muuttuivat katselukohdan mukaan.

Näyttely avautuu 5.6. Näyttelykeskus WeeGeellä Tapiolassa. Siihen pääsee tutustumaan avajaisten jälkeen myös osoitteessa nayttelykeskusweegee.fi

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *