Palkintoraadin mukaan vuoden kaupunkikeskustaksi valitun Kouvolan kävelykadun Manskin muuntuva valaistusjärjestelmä on esimerkillinen, jopa taianomainen.

Valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat (EKK) ry on palkinnut Kouvolan kävelykeskustan vuoden 2020 keskustapalkinnolla.

Keskustapalkintoraadin tärkein arviointiperuste on ollut, millä tavalla palkinnon voittaja on uuden oppimisen lähde kaikille keskustakehittäjille. Kouvola antaa sitkeässä pitkäjänteisyydessään ja uudistumiskyvyssään esimerkkiä kaikille Suomen keskustakehittäjille.

Kävelykatua on kehitetty kolmessa vaiheessa. Ensin 1990-luvulla oli kesäkävelykatu impressionistisine kioskirakenteineen. Vuosituhannen vaihteessa rakentui juhlava kävelykatu. Kaksi vuotta sitten Manski muuntui aukiosarjaksi kierrättäen viisaasti mm. Sademetsä-teoksen.

Palkintoraadin mukaan Manskin muuntuva valaistusjärjestelmä on esimerkillinen, jopa taianomainen. Se luo jalankulkijoille erilaisia hienostuneita tunnelmatiloja houkutellen pysähtymään, viihtymään ja viipymään kaikkina vuoden- ja vuorokauden aikoina. Kävelykatu on esteetön lumitalvinakin.

”Manski merkityksellistää Kouvolaa loistaen koko Kymenlaakson keskipisteenä ja maakunnan merkittävimpänä paikkana normaalissa tilanteessa kohdata, kahvitella, lounastella käydä kaupoilla ja illastaa ravintoloissa,” palkintoraati linjaa.

Valtakunnallinen keskustapalkinto on myönnetty jo vuodesta 1999, nyt 21. kertaa. Kouvolan palkittiin historiallisesti nyt toista kertaa, ensimmäisen kerran 2003 silloisesta juhlavasta kävelykadusta.

Kouvolan keskustassa on vielä useita kunniahimoisia lisä- ja täydennysrakentamishankkeita, jotka yhdistävät asemanseutua voimakkaammin Manskiin. Kävelykatua suunnitellaan myös katettavaksi osittain. ”Kuurankukat” ovat uudenlaista kaupunkitilan elävöittämistä muuntuen eri muotoihin.

(Lähde: kaupunkikeskustat.fi)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Kaikki liikkeet ovat liikkuneet veturin tai lopettaneet. Ketkä vielä sinnittelevät häipyvät vähin äänin. Maski ei ole koko Kouvola, halkotorillekin joku polku???.

  2. Lapsuuteni Kouvolan tarina on hyvin surullinen, kuin salaliittona toteutettu keskustan ja kaupungin identiteetin, elämän, palveluiden ja kulttuurin johdonmukainen tuhoaminen. Sääli että hienoksi kuvattua sähkövalojen välkyttelyä ei ole enää kukaan katsomassa.