Valtiovarainministeriö ja kuntakenttä neuvottelevat muun muassa siitä, miten kunnille luvattu tukipaketti kohdentuu. (Kuva: Ville Miettinen)

Hallituksen koronatuet – valtionosuudet ja verontilitykset – kunnille voidaan lisätä maksatukseen kesällä. Valtiovarainministeriön (VM) Twitterissä julkaisema kuntatalouden toimenpiteiden aikautaulun mukaan tämä voisi tapahtua sen jälkeen, kun kolmas lisätalousarvio ja lakimuutokset pyritään saamaan voimaan viimeistään heinäkuun alkupuolella.

Tällä viikolla VM keskustelee toimenpiteistä kuntakentän kanssa. Keskustelut jatkuvat toukokuun ensimmäiselle viikolle asti.

Toukokuun lopussa hallitus neuvottelee lisätalousarvioesityksestä, minkä jälkeen lisätalousarvioesitys annetaan eduskunnalle. Myös esitykseen liittyvät valtionosuuslain ja verontilityslain muutosesitykset annetaan eduskunnalle. Sen jälkeen on edessä kolmas lisätalousarvio ja lainmuutosten saaminen voimaan, siis viimeistään heinäkuun alkupuolella.

– Sairaanhoitopiirien valtionavustuksen sekä harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen haku ja päätökset tehdään syksyllä, VM twiittaa.

Hallitus lupasi huhtikuun kehysriihessä kunnille vähintään 1,5 miljardin euron tukipaketin. Hallitus myös lupasi seurata koronakriisin vaiheiden vaikutusta kuntatalouteen ja tarvittaessa reagoida kuntien tukemiseksi tehyisin linjauksiin.

– Kuntien huoli on otettu todesta. Toki tekemistä riittää vielä niin meillä kuin valtionhallinnossa, miten tuet käytännössä kohdentuu Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoi Kuntatekniikka-lehdelle kehysriihen jälkeen.

-Vahva viesti kunnilta on, että tuet pitäisi kohdentua vahvimmin sinne, missä suurimmat kustannukset ja menetykset syntyvät.

Eduskunta keskustelee tänään mm. kuntataloudesta klo 14 alkaen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *