Risunkeräys on turvallista järjestää myös koronaepidemian aikana. (Kuva: HSY)

Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut HSY kerää toukokuussa risuja ja oksia kiinteistöiltä Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Keräys on tarkoitettu alle 10 asuinhuoneiston kiinteistöille. Keräyksen hinta on 80 euroa per noutopaikka.

HSY on huomioinut koronavirusepidemian risunkeräyksen suunnittelun yhteydessä. Risunkeräys on turvallista järjestää myös epidemian aikana, sillä siinä ei pääsääntöisesti ole tarvetta ihmiskontaktille. HSY toivoo, että risunkeräyksen tilanneet asiakkaat pitävät reilun turvavälin risuja noutaviin työntekijöihin.

Asukkaat voivat myös itse viedä risuja maksua vastaan HSY:n Sortti-asemille, mutta koronaviruksen aikana HSY suosittelee viemään Sortti-asemille vain välttämättömät jätekuormat. Yksi kuorma risuja maksaa viisi euroa.

Sortti-asemille ei voi tuoda jätettä kuorma-autolla. Sortti-asemat ovat toistaiseksi avoinna ma–pe klo 7–21, mutta poikkeuksellisen tilanteen vuoksi aukioloajat voivat muuttua tai vaihdella. Aukioloajat on hyvä tarkistaa aina ennen asemalle lähtöä www.hsy.fi/sorttiasemat.

Nyt vuorossa Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi

Keräys on tänä vuonna tarkoitettu ensisijaisesti Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen pienkiinteistöille. Näiden kiinteistöjen asukkaat saavat HSY:ltä keräystä koskevan kirjeen huhtikuun alussa.

Myös muiden kaupunkien pienkiinteistöjen asukkaat voivat tiedustella HSY:ltä mahdollisuutta osallistua keräykseen. Risunkeräyspalvelu suunnataan vuorovuosin eri alueille pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella.

– Toukokuu on tyypillinen kuukausi, jolloin siistitään pihoja. Me helpotamme ihmisten arkea tuomalla risunkeräyspalvelun kotiportille. Keräys on ollut hyvin suosittua, sillä viime vuonna saimme risuja noin 260 tonnia, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.

1200 ensimmäistä mahtuu mukaan

Risuja kerätään 4.–22.5.2020. Mukaan pääsee 1200 ensimmäisenä keräyksen tilannutta kiinteistöä. Tilauksia otetaan vastaan 24. huhtikuuta asti. Tilausohjeet ovat HSY:n lähettämässä kirjeessä. Tietoja keräyksestä löytyy myös HSY:n verkkosivuilta: www.hsy.fi/risunkerays.

Yhdellä keräyspaikalla voi olla risuja ja oksia enintään kuorma-autolavallisen verran eli maksimissaan noin 30 m³. Ne on koottava yhteen kasaan tontin reunalle korkeintaan viiden metrin päähän tiestä. Risukasan on voitava olla paikallaan kirjeessä ilmoitetun kahden viikon keräysajan. HSY hakettaa risut hyötykäyttöön Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa.

– Naapurit voivat sopia keskenään yhteisen risukasan kasaamisesta. Tällöin laskutamme vain tilauksen tehnyttä kiinteistöä yhdestä noudosta. Naapurit sopivat itse kustannusten jaosta, kertoo Nuutinen.

Risuja ei saa polttaa taajama-alueilla eikä viedä metsiin tai yleisille viheralueille.

(Lähde: HSY)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *