Kuntien ei kannata lykätä hankkeita, sillä julkisella sektorilla on oma roolinsa pitää talouden pyörät pyörimässä.

Kuntien epävarma kassatilanne näkyy ja tuntuu Kuntarahoituksessa. Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Esa Kallio kertoo, että rahoitusmarkkinat ovat olleet erittäin hermostuneita.

Kallion korviin on kantautunut markkinahuhuja siitä, että liikepankit ja sijoittajat olisivat vetäytymässä kuntatodistusmarkkinoilta. Kuntarahoitukseen tuleva kyselyjen määrä vahvistaa osaltaan huhuja. Kilpailutilanne on selvästi muuttunut.

Kallio vakuuttaa, että kunnissa tilanne voidaan ottaa rauhallisesti, vaikka kassanpohja alkaisi pilkottaa.

– Meidän likviditeettimme riittää, ja hoidamme tässäkin tilanteessa kuntien tarpeet. Mitään syytä lähteä hamstraamaan rahaa ei ole.

– Rahoitusta kannattaa edelleen hakea vasta siinä vaiheessa, kun sille on järkevää käyttöä. Jos rahaa ottaa varastoon, kustannukset juoksevat ilman tuottoa.

Kallio sanoo, että Kuntarahoitus on tehnyt vuosikaudet pitkäjänteistä sijoitustyötä ja että sen rahoituskanavat ovat hankalassakin tilanteessa pysyneet auki.

– En näe tilanteessa riskiä, etteikö raha riittäisi. Pystymme rahoittamaan pitkä- ja lyhytaikaisia tarpeita, Kallio lupaa.

Ei lykätä hankkeita

Kunnissa euroja lasketaan nyt aiempaakin tarkemmin. Muun muassa Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen on ehtinyt huomauttaa sosiaalisessa mediassa, että kuntien ei tulisi lykätä omia hankkeitaan.

Myös Kuntarahoituksen Kallio korostaa, että talouselämän pyörät on pidettävä pyörimässä.

– Yksi lääke on tietysti syytää rahaa markkinoille ja pitää korot alhaisina, mutta kuten viime vuosien aikana on nähty, tämän vaikutus ei ole toivottu.

– Tarvitsemme tekoja, joilla saadaan työpaikkoja, ihmiset ostamaan tavaroita ja palveluja sekä rakentamista jatkumaan ja uutta vireille. Keskeistä on yritystoiminnan ja sitä kautta työllisyyden tukeminen. Julkisella sektorilla on tässä oma roolinsa.

 

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *