Koronavirusepidemia heijastuu kuntatalouteen, myös se tarvitsee vahvistusta, Katri Kulmuni sanoi. Kuvassa Kulmuni hallituksen korona-tiedotustilaisuudessa 27. helmikuuta. (Kuva: VNK/Laura Kotila)

Hallitus aikoo tukea koronaviruksen vaikutusten kurittamaa kuntataloutta nostamalla määräajaksi kuuntien yhteisöverokertymää, kertoi valtiovarainministeri Katri Kulmuni, kesk., hallituksen tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Korotuksen suuruutta ei ole vielä linjattu, mutta se linjataan lähiaikoina, Kulmunin erityisavustaja Kari Jääskeläinen kertoi Kuntalehdelle.

Kulmuni kertoi hallituksen tuovan noin 100 miljoonan euron suuruisen lisätalousarvioesityksen eduskuntaan perjantaiksi.

Siitä noin 27 miljoonaa käytetään kasvaviin sote-kustannuksiin, loput ovat yritysrahoitukseen kohdistuvia panostuksia.

Kulmuni muistutti, että tiedossa ei ole, kuinka kauan kriisi tule kestämään ja miten se tulee vaikuttamaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Tilanteen vakavuus on näkynyt myös rahalinjauksissa.

– Perinteisesti valtiovarainministeriössä ollaan hyvin tarkkoja rahasta, mutta olemme nyt hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Tällä kertaa määrärahoista ei ole tarvinnut käydä taistelua, vaan hallitus on ollut hyvin yksimielinen siitä, että kaikki mahdollinen tehdään talouden haittojen torjumiseksi ja tässä hetkessä yritysten rahoituksen turvaamiseksi.

Kuntaliiton Punakallio: ”Erittäin järkevää”

Yhteisövero-osuuden korotuspäätös on Kuntaliiton pääekonomistin Minna Punakallion mukaan merkittävä ja positiivinen ratkaisu, joka hyödyttää kuntataloutta.

-Se on nopeasti vaikuttava ja helposti toteutettavissa oleva toimi. Erittäin järkevä keino tukea vaikka menopaneita kuntataloudessa.

Koronavirusepidemian vaikutukset verotuottoon tulevat olemaan alaspäin näyttäviä, mutta Minna Punakallion mukaan on mahdotonta sanoa, kuinka paljon Jos elämä normalisoituu kesän korvalla, verotuoton kuoppa ei keskiarvolukuna liene ”ihan hirveä”, Punakallio sanoo.

-Notkahdusta tulee ja BKT tulee menemään miinukselle, mutta olennainen kysymys on, lähteekö talous rullaamaan normaalisti loppuvuoden aikana. Ainakin vielä oletetaan, että lähtee. Ja se tarkoittaisi, että tämä ei ole iso notkahdus.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Hallitus toimii tässä ihan oikein.

    Nykypäättäjät muutoin eivät enää tiedä 1990-luvun laman alussa tehtyä ratkaisua ottaa kunnilta ja seurakunnilta valtiolle yhtiöiden ja maatilatalouden harjoittajien pääomaverotulot. Metsätulot olivat maaseudulla perusasia kuntatalouden tulojen vakaudelle.

    Tämä on yksi ja unohdettu syy kuntien ja seurakuntien taloudellisiin ongelmiin. Valtion kunnille ja seurakunnille antamat osuudet pääomatuloista eivät likimainkaan vastaa kuntien ja seurakuntien aiemmin suoraan saamia verotuloja.