Enontekiö on myymässä sähköyhtiötään. Mutta ensin pitää saada kilpailutettua konsultti hommaa hoitamaan. (Kuva: Pixabay)

Enontekiön kunnan suunnitelma myydä omistamansa Enontekiön Sähkö Oy ulkopuoliselle toimijalle etenee hiljalleen. Keskiviikkona järjestetään avoin valtuustoseminaari sähköyhtiön myynnistä ja varsinaisia päätöksiä päästänee tekemään vielä tulevan kesän aikana.

-Sellainen ajatus meillä on, että mahdollisesti kesäkuun tai jopa toukokuun valtuustossa asiasta päätettäisiin. Mikä se päätös on, niin sen valtuutetut ratkaisevat, Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen kertoo.

Enontekiön kunnan omistaman sähköyhtiön myyntipäätöksen taustalla on eduskunnan vuosi sitten lisätalousarviossaan myöntämä seitsemän miljoonan euron tuki alueen sähköverkkojen kunnostukseen. Suomen käsivarren alueen sähköhuollon varmistamiseen myönnetyn tuen ehtona oli, ettei kunta omista suoraan tai välillisesti yhtiötä. Päätös tarkoitti käytännössä sitä, että Enontekiön Sähköyhtiö Oy:n tulee siirtyä osaksi toista yhtiötä.

-Kiinnostusta sähköyhtiötämme kohtaan on ollut runsaasti. Olemme hintaakin keskenämme haarukoineet, mutta mitään hintatoiveita emme ole julkisuuteen kertoneet. Katsotaan sitten mikä on tilanne, kun tarjoukset saadaan pöydälle, kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen toteaa.

Hankintaosaaminen koetuksella

Sähköyhtiön myynnissä on kyse sen luokan tapahtumasta, että ilman alan kiemurat hallitsevaa konsulttia voisi olla monta tuumaustuokiota edessä. Myös Enontekiöllä ollaan kauppaneuvotteluissa turvautumassa ulkopuolisen asiantuntijan apuun.

Tosin jo konsultin kilpailuttaminenkin on osoittanut, että asiantuntijapalveluiden julkinen hankinta ei ole maailman yksinkertaisin juttu.

-Näin pienessä ei ole niin paljon hankintaosaamista, kuin suurissa kaupungeissa. Vaikka minä ja hallintojohtaja ollaankin monen alan asiantuntijoita, niin kyllä tässä konsulttipalvelujen kilpailuttamisessa on jouduttu turvautumaan Kuntaliiton asiantuntijoiden apuun. Kyseessä on laaja ja erityisosaamista vaativa hankinta, joten tekstejä pitää vielä hioa. Mutta eiköhän me ensi kuussa saada konsulttikin selville, Rantapelkonen uskoo.

Pinta-alaltaan Enontekiö on Suomen kolmanneksi suurin kunta, mutta asukkaita sieltä löytyy tällä hetkellä vain rapiat 1800.

-Isommilta paikoilta katsottuna tämä voi näyttää ihan pikkuhommalta, mutta kun meidän kokoisessa kunnassa ei liikaa henkilökuntaa enää ole, niin ulkopuolinen apu on välttämätöntä, Jari Rantapelkonen jatkaa.

Eduskunnan myöntämä tuki mahdollistaa pitkäjänteisen investointiohjelman, jolla alueen sähköverkko saatetaan teknisesti asianmukaiselle tasolle samalla rajoittaen sähkön siirtohinnan korotuksia. Sähköverkkojen uudistamiseen käytetään noin 700 000 seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Reilussa vuodessa kauppa maaliin

Kunnanvaltuusto teki periaatepäätöksen sähköyhtiön myynnistä toukokuussa 2019. Pienen sähköyhtiön taloudellinen tilanne on tiukka, eikä yhtiöllä itsessään ole varoja riittävien korjausinvestointien (arviolta 850 000 vuodessa) tekemiseen. Näin ollen valtion rahoituksen ehtona oleva omistuksen myynti ei anna kuntapäättäjille juuri liikkumatilaa. Mutta kunnallisessa päätöksen teossa kaikki on aina mahdollista.

Sijainti kolmen valtakunnan rajalla tekee Enontekiön kunnasta valtakunnallisesti merkittävän energian viennin ja tuonnin näkökulmasta. Sähkön siirtohinta Enontekiöllä on nykyisellään jo ennen tarvittavia investointeja keskiarvoa korkeammalla.

-Kuntalaisia kiinnostaa sähköyhtiön myynnissä lähinnä se, nouseeko sähkön hinta. Olemme pyrkineet tiedottamaan asiasta avoimesti. Meidän yhteistyö TEM:n suuntaan on ollut erittäin hyvää ja olemme saaneet sieltä paljon vastauksia. Keskiviikon striimattavaan valtuustoseminaariinkin on tulossa ministeriön edustajia kysymyksiin vastaamaan, Jari Rantapelkonen painottaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Ihmettelen valtion kantaa siitä, että valtio ei voi avustaa kunnan omistamaa sähköyhtiötä.
    Mielestäni juuri Enontekiön tapauksessa se olisi nimenomaan perusteltua mm. siksi, että kyse on myös kansainvälisestä sähköliikenteestä. Jos olisin kansanedustajana nyt, tekisin heti asiasta toimenpide- tai lakialoitteen.