Helsingissä ilmastotekoja on vaadittu eduskuntatalon portailla, mutta nyt Turku ja Lahti pääsivät kansainväliselle johtavien ilmastokaupunkien listalle. (Arkistokuva: Ville Miettinen)

Turku ja Lahti saivat kansainvälistä tunnustusta ilmastotoimistaan. Molemmat pääsivät johtavien ilmastokaupunkien A-listalle, jonka CDP julkaisi 18. helmikuuta. CDP on maailmanlaajuinen voittoa tavoittelematon organisaatio. Sen tehtävänä on kannustaa yrityksiä, kaupunkeja ja hallituksia vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään sekä turvaamaan vesivarat ja suojelemaan metsiä.

A-listauksen kaupungit ovat edelläkävijöitä ilmastotyön avoimuudessa sekä sopeutumisessa ja valmistautumisessa ilmastokriisin paheneviin vaikutuksiin. Listalle päästäkseen kaupungin tulee julkistaa ilmastotietonsa, laatia kattava päästökartoitus, asettaa päästövähennystavoite, julkaista suunnitelma ilmastotoimistaan ja suorittaa haavoittuvuusarviointi ilmaston vaarojen ja vaikutusten tunnistamiseksi.

CDP:n analyysin mukaan A-listaukseen otetut kaupungit toteuttavat keskimäärin yli kaksinkertaisen määrän toimia sopeutuakseen ilmastonmuutokseen kuin muut pisteytetyt kaupungit. Lisäksi niillä oli noin viisinkertainen määrä toimenpiteitä ilmastonmuutoksen haittavaikutusten lieventämiseksi.

Monilla listalla mukana olevista kaupungeista on hiilineutraaliustavoite tai tavoite kunnianhimoisista päästöjen leikkauksista tiettyyn vuoteen mennessä. Esimerkiksi Turku pyrkii olemaan hiilineutraali vuonna 2029, kun kaupunki täyttää 800 vuotta.

Yhteensä CDP valitsi A-listalle 105 kaupunkia yli 850 kaupungin joukosta. Vielä vuonna 2018 kärkeen nousi vain 43 kaupunkia.
Ilmastokaupunkien listalla oli myös useita suurkaupunkeja, kuten Latinalaisen Amerikan Buenos Aires ja Mexico, Yhdysvaltojen New York ja Seattle sekä Aasian Soul ja Hong Kong. Euroopan kaupunkeja listalla on lukuisia Pariisista Osloon. Afrikasta mukaan pääsi ainoastaan kaksi kaupunkia, joista toinen on Kapkaupunki.

Kaupunkien ilmastotoimet ovat tärkeitä, sillä noin 70 prosenttia maailman päästöistä syntyy kaupunkien alueella, vaikka ne kattavat vain noin kaksi prosenttia maapallon pinta-alasta. CDP:n selvitysten mukaan jo 85 prosenttia maailman kaupungeista arvioi ilmaston aiheuttavan uhkia itselleen. Jopa 75 prosenttia pitkäaikaisista uhista arvioidaan vakaviksi tai erittäin vakaviksi.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *