Kolmivuotisella ohjelmalla vahvistetaan suurimpien kaupunkien lähiöiden kokonaisvaltaista, pitkäjänteistä kehittämistä ja ehkäistään alueellista eriytymistä. (Kuva: Kuntalehti)

Hallitusohjelman mukainen lähiöohjelma on käynnistynyt. Kolmivuotisella ohjelmalla vahvistetaan suurimpien kaupunkien lähiöiden kokonaisvaltaista, pitkäjänteistä kehittämistä ja ehkäistään alueellista eriytymistä. Ohjelmaan voivat hakea mukaan kunnat ja lähiöitä koskevat tutkimushankkeet.

– Lähiöohjelmalla haluamme käynnistää positiivisen kierteen, joka vaikuttaa aidosti ja kauaskantoisesti asukkaiden hyvinvointiin ja osallisuuteen sekä asuinalueiden elinvoimaisuuteen ja viihtyisyyteen suurimmissa kaupungeissamme. Odotan myös mielenkiinnolla ratkaisuja, miten asuinalueiden kehittämisellä voidaan tukea Suomen hiilineutraaliustavoitetta, kertoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen tiedotteessa.

Ohjelmassa on useita teemoja, joiden tavoitteena on vahvistaa lähiöiden kokonaisvaltaista hyvinvointia sosiaalista, ekologista, kulttuurista ja taloudellista kestävyyttä huomioiden. Mukaan kehitystyöhön halutaan ottaa myös asukkaat ja alueella toimivat järjestöt.

Ensimmäisessä vaiheessa kunnat ja tutkimushankkeet hakevat mukaan toteuttamaan ohjelmaa. Haku mukaan käynnistyy helmikuun alussa ja ohjelmaan hyväksytyille kunnille ja tutkimushankkeille suunnattu rahoitushaku käynnistyy myöhemmin keväällä.

Ohjelmaan osallistuvat kunnat laativat kolmivuotiset kehittämissuunnitelmat valitsemiinsa lähiöihin. Lähiöiden kehittämisen tulee niveltyä koko kaupungin kehittämiseen ja strategiseen johtamiseen. Ohjelmakaudella 2020-2022 rahoitusta on tarjolla yhteensä 21 miljoonaa euroa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *