Etelä-Karjalan maakuntatekeskus Lappeenranta on ollut Hinku-kunta jo aiemmin. Nyt koko maakunta liittyi Hinku-verkostoon. (Kuva: Lappeenrannan kaupunki)

Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Kohti hiilineutraaleja kuntia (Hinku) -verkosto vahvistuu. Etelä-Karjala ja Pirkanmaa ovat saaneet ensimmäisinä Hinku-maakunnan aseman.

Hinku-maakunnat sitoutuvat yhdessä alueen Hinku-kuntien kanssa vähentämään maakunnan kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Sekä Etelä-Karjala että Pirkanmaa ovat vahvoja ilmastotyön tekijöitä. Kumpikin maakunta on sitoutunut keskeisissä strategioissaan ilmastonmuutoksen hillintään.

-Olemme korkean teknologian ympäristöystävällinen maakunta. Uskomme, että vilkkaan Suomi-Venäjä-rajaliikenteen ja maailman suurimman metsäteollisuuskeskittymän myötä hyvät ideat leviävät täältä myös laajemmalle, kertoo Etelä-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra.

-Näin voimme olla kokoamme suurempi ilmastovaikuttaja, ja siksi haluamme olla Hinku-verkostossa mukana, Kopra sanoo.

Mukana jo 88% maakunnan asukkaista

Etelä-Karjalan kunnista Hinku-verkostoon kuuluvat Imatra, Lappeenranta, Parikkala, Rautjärvi ja Ruokolahti. Etelä-Karjalan Hinku-kuntien asukasmäärä on 87,7 prosenttia maakunnan kokonaisasukasmäärästä.

-Ilmasto- ja ympäristöongelmat eivät noudata karttaan vedettyjä rajoja. Tämän vuoksi on tärkeää, että katsomme tavoitteita ja haemme ratkaisuja yhdessä kuntien kanssa maakunnallisesti. Toivomme myös mahdollisimman laajaa maakuntien keskinäistä yhteistoimintaa näissäkin teemoissa, toteaa Pirkanmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Roope Lehto.

Pirkanmaan kunnista Hinku-verkostoon kuuluvat Akaa, Hämeenkyrö, Kangsaala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti sekä Ylöjärvi.

Tampereen kaupunkiseutu liittyi Hinkuun ensimmäisenä seutuna jo aiemmin, mikä loi tietä koko maakunnan Hinku-sitoutumiselle. Pirkanmaan Hinku-kuntien asukasmäärä on 87 prosenttia maakunnan kokonaisasukasmäärästä.

-Hinku-maakunnan status viestii kansainvälisestekin alueen vahvasta sitoutuneisuudesta ilmastomuutoksen hillintään. Se tarjoaa maakunnan eri toimijoille uusia mahdollisuuksia tehdä alueellisia ratkaisuja, mistä hyötyy koko Suomi – ja tietenkin ilmasto, sanoo Hinku-verkoston valtakunnallinen vetäjä, professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.

Hinku-maakuntien määrän odotetaan kasvavan lähitulevaisuudessa

Maakunnan on mahdollista hakea Hinku-maakunnan statusta Suomen ympäristökeskuksesta. Hinku-kuntien asukasmäärän tulee kattaa vähintään 80 prosenttia maakunnan asukasmäärästä ja maakunnan on sitouduttava yhdessä Hinku-kuntien kanssa koko maakunnan päästövähennystavoitteeseen.

Hinku-nimitystä hakee ja toimintaa koordinoi maakunnassa maakuntaliitto, ELY-keskus, tai muu maakunnallinen toimijataho maakuntauudistuksen jälkeen. Koordinoiva taho perustaa maakunnallisen yhteistyöryhmän tai liittää sen jo maakunnassa toimivaan yhteistyöryhmään. Ryhmän tehtävänä on laatia vuoteen 2030 ulottuva maakunnallinen päästövähennyspolku yhdessä maakuntien keskeisten toimijoiden kanssa.

Etelä-Karjalan liiton ympäristöpäällikkö Matti Vaittinen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ylijohtaja Leena Gunnar pitävät tavoitteiden saavuttamista mahdollisena.

-Uusia vähäpäästöisiä ratkaisuja ja malleja syntyy koko ajan yhteistyössä kaikkien toimijoiden kesken. Esimerkiksi LUT-yliopisto Lappeenrannassa on vahva tukijalka tulevaisuuden ratkaisujen löytämisessä. Hinku-status ohjaa osaltaan tulevaa maakuntastrategiaa ja -kaavoitusta. Se istuu erinomaisesti myös alueen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen strategisiin painotuksiin; ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen sekä kiertotalouden edistämiseen, he linjaavat.

-Pirkanmaan kunnat liittyivät mukaan HINKU-verkostoon hieman takamatkalta, mutta nyt ilmastotyö on nopeasti levinnyt koko maakuntaan muun muassa yhteisen maakunnan ympäristöohjelman ja ELY-keskuksen johtaman Pirkanmaan ilmastofoorumin kautta. Yhteistyö Pirkanmaan liiton ja ELY-keskuksen kesken luo erinomaisen pohjan viedä myös maakunnan HINKU-tavoitteita eteenpäin , kertoo johtaja Olli Madekivi Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Hinku-verkostosta lisää täältä.

(Lähde: Suomen ympäristökeskus SYKE)

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *