Ruka-Kuusamon alueen suurin matkailuvaltti on puhdas luonto. Nyt Rukalla kerätään biojäte talteen ja siitä tehdään biokaasua. (Kuva: Ruka-Kuusamo matkailu)

Rukan matkailualueen biojätteet kerätään talteen ja kierrätetään biokaasuksi Oulussa. Kierrätys on lähtöisin alueen matkailuyrittäjien aloitteesta ja käynnistyi matkailijoiden ympäristötietoisuuden kasvusta ja halusta kehittää matkailua kestävästi.

Kimmokkeena toimi myös Visit Finlandin vastuullisen matkailun ohjelma, jossa Ruka-Kuusamon matkailualue on mukana ja jossa jätteiden asiallinen kierrätys on yksi kehityskohteista.

– Upea luonto on tämän alueen matkailuvaltti, ja luonnon säilyttäminen vaatii matkailun kehittämistä vastuullisesti, sanoo Ruka-Kuusamo Matkailun toimitusjohtaja Mats Lindfors.

Kansainväliset ja suomalaiset matkailijat ovat peränneet erityisesti biojätteen kierrätysmahdollisuutta, jollainen puuttuu monista Lapin hiihtokeskuksista.

– Alueellamme ei ole vielä biojätteen jatkokäsittelymahdollisuutta. Asiakkaat kuitenkin toivovat tai jopa vaativat biojätteen kierrätystä. Yhteistyössä Rukan matkailutoimijoiden ja alueen jätehuollon kanssa lähdimme miettimään vaihtoehtoisia toteutustapoja. Yhteistyön lopputuloksena syntyi ratkaisu, jossa biojäte toimitetaan biokaasun raaka-aineeksi Ouluun, kertoo Lindfors.

Lokakuun alusta alkaen on Rukan biojätettä kerätty noin viiteenkymmeneen jäteastiaan. Astioita on tulossa lisää. Kuusamon jätehuollon toimitusjohtaja Janne Koski kertoo, että yhtiö toimittaa Rukalta keräämänsä biojätteen Ouluun, jossa siitä valmistetaan biokaasua.

– Olemme tehneet aika ison työn, jotta saatiin biojätteen keräys käynnistettyä. Toivomus tietenkin on, että mukaan saadaan lisää osallistujia.

Hotelli Scandic Rukahovin hotellinjohtaja Lea Riekki kertoo, että Rukan matkailuyrittäjät ovat tosissaan liikkeellä.

– Biojätteen kierrätys on tärkeä osa vastuullista toimintaa, kertoo Riekki, ja painottaa, että koko prosessin on oltava uskottava alusta loppuun asti. Ensisijaisesti Rukahovissa pyritään minimoimaan syntyvän jätteen määrä. Mutta koska muun muassa ruuanvalmistuksessa biojätettä syntyy, on tärkeää, että se voidaan nyt kierrättää asianmukaisesti.

(Lähde: Ruka-Kuusamo matkailu)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *