HINKU-kunnat pyrkivät vähentämään liikenteen päästöjä

Hiilineutraalius on noussut tällä viikolla isoksi puheenaiheeksi muutoinkin kuin YK:n ilmastokokouksen ja hallitustenvälisen ilmastomuutospaneelin IPCC:n tuoreen raportoinnin takia.

Hollolassa teemasta on puhuttu, koska kunta päätti liittyä hiilineutraalien kuntien (HINKU) verkostoon. Verkoston kuntien tavoitteena on vähentää päästöjä 80 prosenttia vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Hollolan valtuustossa päätös mukaan liittymisestä tosin oli täpärä, sillä päätöksen ratkaisi puheenjohtajan ääni.

– En usko, että itse asiaa olisi välttämättä vastustettu vaan päättäjiä kiinnosti kustannuslaskelma. Sellaista oli etukäteen vaikea saada esiteltäväksi, kertoo ympäristötarkastaja Ulla Lehtinen Hollolasta.

Etukäteen ei tiedetä myöskään, mitä kaikkia energiatehokkuustoimia tehdään ja mitä ylipäätään kannattaa tehdä – sekä millaiset takaisinmaksuajat milläkin on.

– Tiedossa on jo nyt, että jos haluamme ostaa raportointia, siihen pitää varata rahaa.

Lehtinen pyrki keräämään ennen asian poliittista päätöksentekoa numeroita, mutta kokonaislaskelmia ei muillakaan kunnilla ollut jakaa. Hän tosin sai vinkkejä, miten investointitukea voi saada ja kuinka jokin yksittäinen hanke maksoi itsensä takaisin muutamassa vuodessa.

Lehtinen oli etukäteen ounastellut, että esitys saatettaisiin palauttaa takaisin valmisteluun.

Nyt kuitenkin pyritään pääsemään mahdollisimman pian konkreettiseen työhön. Päijät-Hämeen liitto toivoo, että koko maakunta liittyy Hinku-verkostoon. Moni Hollolan naapuri on jo mukana, ja nyt seurataan, lähtevätkö myös Heinola, Orimattila, Sysmä ja Hartola mukaan.

Kisa Pirkanmaan kuntien kanssa on käynnissä. Kumpi maakunnista ehtii ensin?

Ilmastolupaukset sitouttavat

Muuallakin tapahtuu. Esimerkiksi Lempäälässä ilmastotavoitteita viedään eteenpäin muun muassa eri yksiköiden ilmastolupauksilla, joita julkaistaan kaupungin sosiaalisen median kanavissa viikoittain.

Esimerkiksi Hakkarin koulu säästää energiaa sammuttamalla turhat valot. Koulu on myös luvannut vähentää ruokahävikkiä. Opetuspalvelut suunnittelee koulukuljetukset niin, että ajokilometrejä tulee mahdollisimman vähän. Tilatoimessa ja rakennuttamisessa puolestaan hyödynnetään purkukohteiden käyttökelpoisia laitteita ja materiaaleja.

Kunnanjohtaja Heidi Rämö kertoo odottavansa etukäteen, millaisia lupauksia kollegat keksivät. Johtoryhmä lupaa kulkea kokousmatkoja kimppakyydeillä ja hyödyntää mahdollisimman paljon junapilotin lähiliikennettä.

– Ilmastolupauksiin liittyy henkilökohtainen sitoutuminen. Näitä ei sanella ylhäältä alaspäin.

Hinku-kuntia on jo 60, tuorein mukaan liittynyt on Valkeakoski keskiviikkona.

Teksti: Kirsi Riipinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *