Omenasato kypsyy parhaillaan: omenia on usein joko liian paljon tai liian vähän.

Omenasato on kypsymässä parhaillaan. Joka syksy ylijäämäomenat aiheuttavat pientaloalueilla ympäri maata sijoitusongelmia. Jos omenoiden tarjoajat ja noutajat eivät kohtaa, kunnallinen jätehuolto tarjoaa monin paikoin palveluksiaan.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY valmistaa omenoista kompostia. Arvokkaat ravinteet saadaan takaisin luonnon kiertokulkuun, kun komposti käytetään puutarhamullan tuotantoon. Biojätteen käsittelylaitoksessa syntyy samalla biokaasua, jota hyödynnetään sähkön ja lämmön tuotannossa.

Omenat voi viedä mille tahansa HSY:n viidestä Sortti-asemasta. Vastaanoton hinta on viisi euroa kuormalta, ja samassa kuormassa voi tuoda myös risuja ja pihan viherjätettä. Asemalla omenat pitää lajitella omiin keräysastioihinsa erilleen muusta puutarhajätteestä ja muovipussit pitää poistaa.

Omenia voi laittaa myös jäteastiaan, mutta silloin kannattaa muistaa se, että jäteastian suosituspaino on enintään 60 kiloa, jotta jätekuljettaja saa sen siirrettyä käsivoimin. Ämpärillinen omenoita painaa noin viisi kiloa, joten runsas omenamäärä tekee jäteastiasta liian painavan. Painava kuorma voi myös rikkoa jäteastian.

Sortti-asemien aukioloajat ja sijainnit löytyvät osoitteesta hsy.fi/sorttiasemat. Kivikon Sortti-asemaa remontoidaan parhaillaan ja se saattaa hidastaa asiointia.

Pääkaupunkiseudulla toimii ainakin kaksi ryhmää, jotka yhdistävät omenoiden tarjoajat ja omenoiden haluajat. Facebookissa Stadin Omenapörssissä yksityiset ihmiset ilmoittavat ja kyselevät ylimääräisiä omenia. Omenasieppari on sosiaalinen elintarvikeyhtiö, joka tekee ylijäämäomenoista mehua. Myyntituloilla se työllistää tukea tarvitsevia tai muuten vaikeasti työllistyviä työntekijöitä.

(Lähde: HSY)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *